Alternativne opcije mobilnosti smanjile interes za vozačkim dozvolama za 24 posto

Uber je proveo istraživanje na uzorku od 1,500 korisnika iz Hrvatske kako bi analizirao generacijske razlike u percepciji alternativnih opcija mobilnosti, s posebnim naglaskom na korištenje privatnih vozila. Rezultati istraživanja pokazuju kako danas sve manje mladih pokazuje interes za vozačke dozvole.

Studija je pokazala da stariji korisnici češće posjeduju vozačku dozvolu. Točnije, ima ju 73 posto baby boomera, 85 posto pripadnika generacije X i 79 posto milenijalaca, u usporedbi sa samo 58 posto pripadnika generacije Z.

Također, zamijećeno je kako mlađe generacije pridaju veći značaj slobodi i udobnosti kao motivu za posjedovanje vozačke dozvole u odnosu na starije korisnike, čiji su glavni razlozi najčešće vezani za posao.

Među korisnicima koji nemaju vozačku dozvolu, njih 48 posto ističe da je ne žele jer smatraju da već postoje brojne alternativne opcije mobilnosti za kretanje njihovim gradom kao što su javni prijevoz, aplikacije za naručivanje vožnji, taksiji ili opcije mikro-mobilnosti kao što su romobili i bicikli. Milenijalci koji nemaju vozačku dozvolu u najvećoj mjeri (67 posto) navode upravo ovaj razlog za njeno neposjedovanje. Među ostalim razlozima, ispitanici su naveli: strah od vožnje (38 posto), prijevoz s drugom osobom (37 posto), visoku cijenu osobnog automobila (32,5 posto), te trošak dobivanja vozačke dozvole (19 posto).

Značajna razlika u posjedovanju vozačke dozvole između generacija - baby boomeri (73 posto) i generacija X (85 posto) češći su vozači u usporedbi s pripadnicima generacije Z (57 posto)

Hrvati koji nemaju vozačku dozvolu kao glavni razlog zašto ne voze vlastiti automobil naveli brojne alternativne opcije mobilnosti

Nadalje, mlađe generacije veći naglasak neposjedovanja vozačke dozvole stavljaju na visoke cijene kupnje i održavanja automobila te trošak stjecanja dozvole, u odnosu na starije kojima su to sekundarni razlozi, dok im je najvažnija praktičnost.

Što se tiče opcija mobilnosti koje korisnici preferiraju za odlazak na posao ili na fakultet, privatni automobil (52 posto) prevladava među starijim korisnicima, dok oni mlađi od 30 preferiraju javni prijevoz (54 posto), poput autobusa i tramvaja.

Kada je riječ o putovanjima za odmor, većina ispitanika preferira prijevoz osobnim automobilom, iako se i najmlađi korisnici (između 18 i 26 godina) odlučuju za javni prijevoz i aplikacije za naručivanje vožnje.

Metodologija:

Istraživanje je provedeno na temelju ankete korisnika Ubera u Hrvatskoj, u kojoj je sudjelovalo više od 1.500 ljudi. Za njegovu provedbu korisnici su podijeljeni po dobnim skupinama: baby boomeri (rođeni između 1945. i 1964.), pripadnici generacije X (rođeni između 1965. i 1981.), pripadnici generacije Y ili milenijalci (rođeni između 1982. i 1994.) i pripadnici generacije Z (rođeni između 1995. i 2010.). (ps/sm)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox