(Bez) šećera za moj med: OLAF istražuje prijevare s medom

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) pružio je istražnu podršku i provjere na licu mjesta u akciji EU protiv krivotvorenja meda koju vodi Europska komisija.

"Iz košnica" – kako je nazvana – bila je koordinirana akcija EU-a koju je vodila Glavna uprava Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE), s nacionalnim tijelima 18 zemalja koje su dio EU mreže prijevara s hranom , OLAF-a i Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Europske komisije.

Med prirodno sadrži šećere i, prema zakonodavstvu EU-a, mora ostati čist – što znači da mu se ne smiju dodavati sastojci. Patvorenje se događa kada se sastojci poput vode ili jeftinih šećernih sirupa umjetno dodaju kako bi se povećao volumen meda.

Dok se rizik za ljudsko zdravlje smatra niskim, takve prakse varaju potrošače i dovode poštene proizvođače u opasnost jer se suočavaju s nepoštenom konkurencijom operatera koji mogu smanjiti cijene zahvaljujući nedopuštenim, jeftinim sastojcima. Na primjer: prosječna jedinična vrijednost EU-a za uvezeni med bila je 2,32 €/kg 2021., dok su šećerni sirupi od riže bili oko 0,40 – 0,60 €/kg.

‘Iz košnica’ ciljani uvoz meda u EU. Sumnjivi uvoznici ili izvoznici identificirani su zahvaljujući početnoj fazi prikupljanja uzoraka meda na graničnim prijelazima u zemljama sudionicama i zahvaljujući drugoj fazi prikupljanja obavještajnih podataka uz potporu OLAF-a. Kao treću fazu, nacionalna tijela i OLAF proveli su istrage na mjestima uvoza, obrade, miješanja i pakiranja sumnjivih pošiljaka.

Ville Itälä, glavni direktor OLAF-a, rekao je: "Ključna riječ bila je timski rad. Glavna uprava Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane pokrenula je i koordinirala cijelu akciju. OLAF je istraživao kako bi pomogao u identificiranju sumnjivih operatera, na licu mjesta provjere s nacionalnim tijelima, prikupili i analizirali računalne i telefonske zapise. Kolege iz JRC-a analizirali su uzorke prikupljene na granicama u svojim laboratorijima kako bi otkrili krivotvorenje. Nacionalna tijela su, kao i uvijek, bila na prvoj liniji provjera i istraga na terenu.

OLAF je već istraživao međunarodne prijevare s hranom i jako mi je drago što smo mogli prenijeti svoje iskustvo. EU je uvoznik meda jer je unutarnja potražnja veća od domaće proizvodnje. Važno je da ostanemo oprezni protiv bilo kakvog zlostavljanja. Najčešća vrsta prijevare s medom događa se putem krivotvorenja, što znači dodavanjem jeftinih sastojaka umjesto održavanja meda čistim. No, također smo pronašli slučajeve prijevare o podrijetlu, s etiketama koje tvrde lažno podrijetlo proizvoda. Ova akcija služila je za podizanje pozornosti, pozivanje na red i odvraćanje od bilo kakvih prijevara.''

Tijekom koordinirane akcije EU-a utvrđeno je da su 133 poduzeća (70 uvoznika i 63 izvoznika) bila uključena u pošiljke meda za koje se sumnja da su krivotvorene. Dodatna 44 operatera su istražena do danas, mnogi od njih zahvaljujući OLAF-u. OLAF-ova istraga otkrila je razne vrste prijevara, uključujući krivotvorenje.

Europska komisija objavila je danas rezultate istraživanja 'Iz košnica'.

Zemlje sudionice bile su: Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Litva, Poljska, Rumunjska, Španjolska i Švedska, te Norveška i Švicarska.

(ps/sm)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox