BiH želi vrijedne nekretnine u Šibeniku

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nastojat će doći u posjed nekretnina u šibenskoj luci, za koje smatra da su u njezinu vlasništvu, objavio je sarajevski "Dnevni avaz".

Zemljište, zgrade i infrastruktura koje u Šibeniku posjeduje "Luka drvo Šibenik" vrijedni su oko stotinu milijuna eura, a nakon rata su kao vlasništvo prijeratnog giganta "Šipada", koji je bio u društvenom vlasništvu, uknjiženi na tvrtku "Šipad d.d." čiji je vlasnik privatna osoba. Ta je informacija do vlasti u Sarajevu došla slučajno, izjavio je Alija Dautović, direktor "Šipad eksport-importa" koji je pravni sljednik prijeratnog "Šipada".

O tome smo obavijestili vladu FBiH koja je zadužila pravobraniteljstvo FBiH da odmah pokrene postupak poništenja uknjižbe i vraćanje posjeda u prvobitno stanje, kazao je Dautović. Vlada FBiH odlučila je da se prikupi sva potrebna dokumentacija vezana za upis prava vlasništva nad "Lukom drvo Šibenik".

Propust u zemljišno-knjižnom uredu?

Predsjednik nadzornog odbora "Šipad eksport-importa" Dževad Drino izjavio je kako je pri upisu prava vlasništva nad imovinom u šibenskoj luci na privatnu tvrtku "Šipad" vjerojatno došlo do propusta u zemišljno-knjižnom uredu u Šibeniku. Dijelovi "Šipada" nakon rata su privatizirani, ali "Luka drvo Šibenik" nikada nije bila predmetom privatizacije.

Drino je kazao kako je vlasnik tvrtke "Šipada d.d." od stvarne imovine prijeratnog "Šipada" kupio tek dva uredska prostora vrijedna oko dvadeset tisuća eura. Sličnih problema kao i sa šibenskom lukom zbog zbrke oko naziva tvrtki bilo je i pri uknjižbi prava vlasništva nad nekim "Šipadovim" objektima u BiH, no greške su ispravljene nakon što se "Šipad eksport-import" žalio priloživši uz to dokaze o vlasništvu nad nekretninama. (Hina/jk)

 

 

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox