Bjelorusija: Otvorena birališta na predsjedničkim izborima

U Bjelorusiji su u nedjelju ujutro otvorena birališta na predsjedničkim izborima, na kojima se očekuje da dosadašnji predsjednik Aleksandar Lukašenko osvoji svoj četvrti mandat zaredom.

 

Autoritarni predsjednik Lukašenko se u toj bivšoj sovjetskoj republici od 10 milijuna stanovnika natječe za svoj četvrti predsjednički mandat, a suprotstavit će mu se devet protukandidata. Na birališta je pozvano oko sedam milijuna birača. Oporba optužuje vlasti da će lažirati izborne rezultate. Samo je 0,25 posto oporbenih predstavnika u tijelima za nadzor izbornih povjerenstava, što je beznačajno, upozorio je Aleksandar Milinkevič, vođa glavnog oporbenog pokreta "Za slobodu", koji se zbog nepravilnosti i odbio natjecati.

 

Lukašenko je prvi put bio izabran 1994., na prvim predsjedničkim izborima neovisne Bjelorusije i jedinima koje je Zapad ocijenio demokratskima. Idući izlasci na birališta 2001. te 2006. godine bili su obilježeni nepravilnostima i represijom oporbe. Lukašenko je, tvrdi oporba, uspostavio takav izborni sustav koji njegovim protivnicima ne daje nikakve izglede za pobjedu. Željeli smo imati predsjednika, no dobili smo cara koji odbija predati vlast, koji se brine samo za svoje sinove i kako napuniti džepove svojih dužnosnika - rekao je jedan od oporbenih kandidata Vitalij Rimaševskij(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox