Čačić i Linić u Nadzorni odbor Ine tek u svibnju?

Ministri Radimir Čačić i Slavko Linić zasada neće ući u Nadzorni odbor Ine, ali ne zbog prigovore Europske komisije, nego zbog hrvatskog zakona, piše Večernji list.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa dužnosnicima (uključujući potpredsjednika Vlade i ministre) zabranjuje članstvo u nadzornim odborima trgovačkih društava.

Isti zakon određivao je raspisivanje javnog natječaj prije imenovanja članova uprava i NO-a tvrtki u kojima je država vlasnik ili suvlasnik. No u siječnju je ta odredba promijenjena saborskom većinom na prijelog Vlade. Tada iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa izbačen i stavak koji ministrima zabranjuje članstvo u nadzornim odborima.

Jedno od objašnjenja je da je premijer Milanović naknadno odlučio postaviti ministre u NO Ine.

Vlada će zbog toga Saboru predložiti još jednu izmjenu Zakona o sprječavanju sukoba interesa i u njega ubaciti odredbu prema kojoj će članovi Vlade u iznimnim slučajevima moći sjediti u nadzornim odborima tvrtki u kojima država ima vlasništvo. U Vladi očekuju da će Sabor o izmjenama ovog Zakona raspravljati početkom svibnja, a ministri Čačić i Linić bi u NO Ine mogli ući tijekom svibnja, a nakon redovite sjednice Skupštine Ine. (jk)

 

Izvor: www.vecernji.hr
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox