Čeka nas iznimno uspješna turistička sezona, ali još uvijek ne i rekordna

Prema aktualnim pokazateljima i turističkim trendovima na lokalnoj, ali i globalnoj razini, Hrvatsku očekuje iznimno uspješna turistička sezona koja je pred nama. Kako navodi Josip Stulić Iz Croatia Luxury Renta, Hrvatska se usprkos pandemijskim ograničenjima nalazi u vrlo povoljnoj situaciji.

Zahvaljujući geolokacijskom položaju, ali i mjerama koje smo proveli još prošle turističke sezone, uz nove aspekte koji nam idu u prilog, sezona koja je pred nama bi trebala biti iznimno uspješna. Položaj Hrvatske, kao i raširenost obale te sve šira i kvalitetnija izvanpansionska ponuda trebale bi se značajno i u pozitivnom smislu manifestirati na ostvarenje ukupnog turističkog rezultata. Prednost Hrvatske kao turističke destinacije leži u činjenici da smo idealno geolokacijski pozicionirani i u vremenima kad avio promet još uvijek trpi, nama će se preljevati auto gosti iz nama najbližih, ali i ključnih emitivnih tržišta. Ali ne samo oni, već i druga Europska tržišta koja zbog trendova koje je izazvala pandemija tijekom proteklih godina emitiraju auto goste prema Jadranu i Hrvatskoj kao destinaciji za odmor. Velika prednost ostvarenju sjajnog rezultata u sezoni koja slijedi leži u činjenici kako su gotovo sva nama ključna emitivna tržišta dosegla željenu, visoku stopu procjepljenosti stanovništva čime će i kretanja u turističke svrhe već ovo ljeto biti značajno slobodnija.

Stulić napominje kako bi ova sezona mogla rezultatski biti uspješnija od protekle, no još uvijek neće nadmašiti rekordnu 2019. godinu.

Iako je europska potražnja za putovanjima spremna za veliki oporavak zbog visoke stope cijepljenja u Europi, predviđanja su da se rezultatski nećemo približiti predpandemijskom periodu sve do 2023. godine. Mjere testiranja, ali i otvaranja granica zahvaljujući kojima smo proteklu sezonu zabilježili najveći porast dolazaka na Mediteranu, prelila se i na izvansezonsko ostvarenje uz čak 1.9 milinuna dolazaka turista samo u rujnu. Pred nama je period tijekom kojeg će biti udareni temelji koji će biti okosnica ostvarenja u sezonama koje nam predstoje. Cjelokupna turistička ponuda, jačanje segmenata ponude za goste više i visoke platežne moći, te jačanje spoznaje gastronomske i enološke ponude na međunarodnoj razini biti će udarni forte Hrvatske koja ima priliku postati jedan od lidera ne samo na regionalnoj već i na puno široj turističkoj mapi Europe. Primjerice, prodajni rezultati Croatia Luxury Renta pokazuju kako nam se uz tradicionalne goste koji u najvećem broju dolaze iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Italije, Češke, Mađarske i Slovačke trenutno događa svojevrstan boom porasta postotka rezervacija iz zemalja poput Švicarske, Velike Britanije, Francuske, Nizozemske, te skandinavskih zemalja s naglaskom na Dansku“ za kraj ističe Stulić.

(ps/sm)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox