Cijene građevinskih zemljišta i dalje u padu

Zagrebačkim zemljištima pala cijena

Prema podacima portala Crozilla.com, Istra je tijekom rujna nudila širok raspon traženih cijena: od onih koje su se protezale od oko 12 eura po metru kvaratnom za zemljište u unutrašnjosti, do oko 300 eura po metru kvaratnom za zemljište u pojedinim gradovima uz more.Tijekom rujna se za jedan metar kvadratni na području Istre u prosjeku tražilo 75 eura.

Na godišnjoj razini najveći pad, a ujedno i najveći mjesečni rast bilježe cijene građevinskih zemljišta u županiji Zadarskoj gdje su bile za 13,2 posto niže no lani tijekom rujna, a 2,1 posto više no mjesec ranije. Prosječna tražena rujanska cijena tamošnjih zemljišta prema Crozillinim je podacima iznosila 108 eura po metru kvadratnom.

Rujanske cijene građevinskih zemljišta na mjesečnoj su razini porasle i u Primorsko-goranskoj županiji gdje su bile za 0,2 posto više no tijekom kolovoza. Unatoč mjesečnom porastu, tamošnje su cijene na godišnjoj razini pale za 8 posto. Prosječna tražena cijena metra kvadratnog građevinskog zemljišta u toj je županiji iznosila 94 eura.

Građevinskim zemljištima Splitsko-dalmatinske županije prosječne tražene cijene, prema podacima portala Crozilla.com, pale su 6,9 posto na godišnjoj te 1,1 posto na mjesečnoj razini, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 134 eura. Poznato je da su većim nekretninama cijene „kvadrata“ niže no onima manjih površina.

Tako su se prema podacima portala Crozilla.com, u gradu Zagrebu cijene građevinskih zemljišta tijekom rujna mogle pronaći već od 12 ili 15 eura po metru kvadratnom, no za zemljišta površine nekoliko tisuća kvadratnih metara - što ukupno svotu potrebu za kupnju istog čini velikom, pa je takvim zemljištima (unatoč nižoj cijeni „kvadrata“) potrebno više vremena da pronađu kupca. Zagrebačkim je zemljištima prosječna tražena cijena pala na 175 eura po metru kvaratnom, a to je 4,3 posto niže no mjesec ranije, te 11,9 posto niže no tijekom lanjskog rujna.

Prosječna tražena cijena građevinskih zemljišta pala je i u okolici Zagreba. Zagrebačka županija bilježi mjesečni pad prosječnih traženih cijena za 3,5 posto na godišnjoj i 1,7 posto na mjesečnoj razini, pa su se cijene tamošnjih zemljišta spustile na 63 eura po metru kvadratnom.

Kakvo je stanje na području istočnog dijela Zagreba i njegove okolice za portal Crozilla.com svoj je osvrt dala Ivana Vukoje, direktorica agencije za nekretnine Dom ekspert d.o.o.: „Iako je posljednjih godina tržište oslabjelo, kuće i stanovi se i dalje prodaju, no kada je o zemljištima riječ, potražnja je, kao i prodaja na ovom dijelu Zagreba dosta slaba. Veća zemljišta za građevinske projekte više se gotovo uopće ne traže.“

Potražnja Prema podacima portala Crozilla.com tijekom rujna domaći su posjetitelji najveći interes pokazali za zemljištima u Zagrebu i njegovoj okolici, dok su strancima ta područja bila u sasvim drugom planu, te su oni najveći interes pokazali za zemljištima na moru. Posjetitelji portala Crozilla.com koji su tijekom rujna na taj portal „kliknuli“ u potrazi za građevinskim zemljištima, u najvećem su broju pretraživali ona na području Zagreba, Zagrebačke županije, zatim Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije. Govorimo li o stranim posjetiteljima, na portalu Crozilla.com tijekom rujna građevinska su zemljišta najviše pretraživali oni iz Njemačke, Švicarske, BiH, Austrije i Slovenije. Stranim posjetiteljima glavni grad nije bio u prvom planu, pa su pretraživali najviše ona na područjima županije Zadarske, zatim grada Zagreba, Primorsko-goranske, Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije. PS/S.P.

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter  

               

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox