Dan društveno korisnih inovacija u Hrvatskoj

U utorak 8. ožujka u zagrebačkom hotelu The Westin održat će se događaj koji ima za cilj razviti jače partnerstvo između privatnog sektora, akademske zajednice, javnog sektora i civilnog društva za razvoj društveno-korisnih inovacija.

Događaj se održava u sklopu projekta društveno korisnih inovacija u Hrvatskoj, kojega provodi OECD-ov regionalni program za jugoistočnu Europu, te je podržan od strane Europske komisije u sklopu Fonda za razvoj poduzeća i inovacije (Enterprise Development and Innovation Fund - EDIF).
EDIF
je fond koji ima na raspolaganju 145 milijuna eura za financiranje inovativnih malih i srednjih tvrtki putem kreditnih garancija i rizičnog kapitala, a također pruža tehničku pomoć da bi se stvorilo povoljno okruženje politika koje podržavaju razvoj inovacija.

Manifestacija će obuhvatiti dva aspekta:

1) Predstavljanje Okvira politika za razvoj društveno-korisnih inovacija i predstavljanje Izvješća o jačanju socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj.

2) Predstavljanje finalista Natjecanja društveno-korisnih inovacija u sklopu partnerstava tzv. Četverostruke uzvojnice (Quadruple Helix).
Uži izbor deset najboljih projekata (od ukupno 29 pristiglih) imati će priliku predstaviti svoj projekt, a tri najbolja osvojiti će nagradu u obliku tehničke pomoći.

Društveno korisne inovacije (Social innovations) imaju za cilj rješavanje društvenih izazova kao što su održiva mobilnost, uspješno starenje stanovništva, prijelaz na gospodarstvo s malim udjelom ugljika, briga za okoliš, zapošljavanje osoba s posebnim potrebama i drugo. Međunarodna praksa pokazuje da je takve inovacije najbolje razvijati u okviru takozvane Četverostruke uzvojnice (Quadruple Helix), suradnjom znanosti, gospodarstva, civilnog društva i državne uprave.

Ministarstvo gospodarstva, ministarstvo poduzetništva i obrta, ministarstvo rada i mirovinskog sustava, te ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta bit će predstavljena na razini pomoćnika ministra, a ta su ministarstva uključena u rad projekta od njegovog početka u travnju 2014.

S projektnim timom radilo se na formulaciji okvira za društveno korisne inovacije u Republici Hrvatskoj, te na organizaciji natjecanja kojem je cilj ispitati potencijal za pojačano pokretanje ovih inovacija u Republici Hrvatskoj i to upravo kroz suradnju znanosti, gospodarstva, civilnog društva i državne uprave.

Nagrade natjecateljima bit će tehnička pomoć koja će im omogućiti da svoje projekte dorade te da ih mogu predstaviti potencijalnim investitorima ako im je potrebno daljnje financiranje.

Događaj će okupiti više od 100 praktičara iz civilnog društva, akademske zajednice, državne i lokalne vlasti, privatnog sektora i zainteresiranih pojedinaca.(lp)

Prijave možete izvršiti na Thomaz.Talarico@oecd.org

Više o projektu možete saznati na: www.oecd.org


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox