Dani kulture, gastronomije i obrtništva Kraljevine Maroko

Veleposlanstvo Kraljevine Maroko u Zagrebu, s partnerima Marokanskim Domom obrtnika i Nacinalnom turističkom zajednicom, organizira Dane kulture, gastronomije i obrtništva Kraljevine Maroko koji će trajati od 9. do 14. travnja 2013.

Maroko je zemlja posebna po svojoj raznosvrsnosti. Spoj je pustinje, Atlantika i Mediterana, ribarskih gradića i raskošnih palača, plodnih polja, planina, ali i pustinjske oaze. Najpoznatiji turistički grad je Marrakech, poznatiji kao ''crveni grad'' ili ''biser s juga'', okružen zelenim oazama iza kojih se vide bijeli planinski vrhovi, dok je Fes najstariji grad i na listi svjetske baštine UNESCO.

Ova manifestacija prvo je predstavljanje Kraljevine Maroko u Hrvatskoj i dio je truda koje ona ulaže u proces povezivanja civilizacija i zbližavanja naroda. Ujedno je to i prilika za bolje upoznavanje kulturološke raznolikosti i bogatstva te zemlje putem izložbi, obrtničkih radionica, kulinarskih prezentacija, gastronomskih degustacija te predstavljanje njihove mode i dizajnera.

Tijekom Dana kulture održat će se revije poznatih svjetskih dizajnera poput Meriem Belkhayat, jedne od najpoznatijih i čuvenih marokanskih dizajnerica kaftana. Tradicionala marokanska odjeća koja ženama predstavlja naslijeđe i kulturu, a nosi se u svim prigodama. Rađena prema svjetskim, dizajnerskim trednovima s dodirom tradicije, posebno će se predstaviti hrvatskim modnim znalcima. Modna legenda Yves St. Laurent učinio je kaftan odjećeom za elite, počevši ih dizajnirati za klijente s Manhattana. Uz Meriem, hrvatskim ljubiteljima mode, predstavit će se još jedan poznati marokanski dizajner, Albert Oiknine, koji je najfinije materijale i tkanine optočio swarovski kristalima i učinio kaftan poželjnim odjevnim predmetom.

U tjednu Marokanske kulture hrvatski građani imat će priliku vidjeti i posebne obrtničke radionice koje će se održati u razdoblju od 9. do 14. travnja na Sajmu obrtništva na Zagrebačkom velesajmu, od 9. do 13. travnja u atraktivnom šatoru na Oleander terasi hotela Esplanade te na Trgu bana Jelačića 13. i 14. travnja. Hrvatska javnost imat će priliku otkriti posebnost marokanske umjetnosti u sljedećim granama obrtništva: koža, keramika, galanterija, srebro, nakit i pokućstvo. Bit će to prigoda da se divi i samim obrtnicima koji će prikazivati svoje vještine veza, obrade terakota pločica, bakrorez, tetoviranja kanom i slično.

U sklopu tjedne manifestacije Zagreb će ugostiti i svjetski priznatu pijanisticu iz Maroka, Ritu Saher. Poznata pijanistica i dobitnica brojnih nagrada, klavir je počela svirati sa sedam godina, u Zagrebu će pridonijeti predstavljanju bogastva i susretu klasične glazbe i tradicionalne marokanske umjetnosti. Hrvatski građani imat će jedinstvenu priliku u kušanju tradicionalnih marokanskih jela i upoznavanju njihove gastronomije.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox