Diktatorski novac - lako u Švicarsku, teško iz nje

Švicarci su revolucijama koje bijesne po svijetu, dali skroz novu dimenziju. Naime, donijeli su zakon kojim se novac diktatora ne može vratiti samo tako… ni diktatoru, ali ni narodu, prenosi liderpress.hr.


Tzv. Lex Duvalier, nazvan po bivšem haićanskom diktatoru Jean-Claudeu Duvalieru, dozvoljava Švicarskoj da zadrži sve novce nekog diktatora sve dok se protiv njega u njegovoj zemlji ne donese pravomoćna presuda. Naravno, to predstavlja problem zemljama koje su nestabilne i u kojima se ovakvi pravni procesi ne mogu olako provesti, ali zato najnovije izmjene zakona omogućavaju da se proces provede i u Švicarskoj.
Nadalje, diktator mora dokazati da je novac koji je sklonio u Švicarsku stekao u skladu sa zakonom, za razliku od ranijih odredbi u kojima je bilo bitno dokazati mu da je novac stekao kriminalom.

Glavna slabost zakona, po nekim stručnjacima, jest to što diktator i predstavnici Švicarske mogu pregovarati o cijeloj stvari, i to po principu „sve je dozvoljeno“. To zapravo otvara mogućnost da diktator zahtijeva povrat maksimalnog iznosa novca, pa da se narodu ne vrati ništa ili pak vrlo malo. Nema točno određenog iznosa koji se može vratiti diktatoru, a koji narodu.

Trenutna situacija u svijetu je takva da u Tunisu i Egiptu institucije vlasti funkcioniraju pa može biti proveden i sudski postupak protiv diktatora. U slučaju Libije Švicarci su već pokrenuli postupak i blokirali Gadafijev  novac. No, bez obzira radi li se o nestabilnoj ili stabilnoj državi, jedan švicarski sudac odlučuje o tome kome će novac biti isplaćen.

U slučaju povrata novca, on ide u državni proračun zemlje kojoj se vraća i to najčešće za razvojne projekte. No, neki primjeri pokazuju da je to dosta loše organizirano i definirano, pa se čak i ovim načinom naposljetku izgubi dosta novca. (MJ)

 

Izvor: www.liderpress.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox