Dioki će u stečaj, Linić i Čačić u sukobu?

Danas bi se u Ministarstvu gospodarstva trebao održati ključni sastanak predstavnika države, sindikata i vjerovnika Diokija, a sve je manje šanse da će taj treći najveći hrvatski izvoznik biti spašen od stečaja.

Najizglednija opcija o kojoj se pregovara već tjednima je da država preko HEP-a otkupi Diokijevo zemljište na Krku namijenjeno za Terminal za ukapljeni plin (LNG). Prikupljeni novac iskoristio bi se za isplatu zaostalih plaća  i otpremnina radnicima, dok bi ostatak tvrtke otišao u stečaj.

Ovaj scenarij već se priprema u Ministarstvu financija, a Večernji list, saznaje da je zbog njega došlo no nesuglasica između ministra gospodarstva Radimira Čačića i ministra financija Slavka Linića.

Linić je više puta najavljivao očuvanje proizvodnje barem u dijelu Diokija, ulazak države u vlasničku strukturu, a čak se i osobno angažirao u pronalasku strateškog partnera. No, za sada nijedna tvrtka nije pokazala ozbiljniji interes; posljednja je bila azerbajdžanska kompanija MES. Zbog toga su u Ministarstvu gospodarstva počeli pripremati alternativni plan koji bi vjerojatno značio i odlazak Diokija u stečaj.

List piše da Linić nije zadovoljan planom, no da država nema oko 15 milijuna eura svježeg novca koji bi Diokiju bio potreban za nastavak proizvodnje i opstanak. (jk)

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox