DIV: Zašto napokon ne počne restrukturiranje Brodosplita?

Uprava samoborskog DIV-a u današnjem otvorenom pismu Vladi, zaposlenicima splitskog brodogradilišta i javnosti pita se i čudi zašto napokon ne počne restrukturiranje Brodosplita.

DIV upozorava da su prošle dvije i pol godine od njegove predaje ponude za kupnju dionica Brodosplita i više od šest mjeseci od odluke Vlade o njezinu prihvaćanju, koja zadaje da se u mjesec dana to jest do kraja travnja, usuglasi i Vladi na prihvaćanje vrati ugovor o kupnji i prijenosu dionica. U međuvremenu, kaže se u pismu, poslovna situacija u sustavu Brodosplita je neodrživa te se postavlja pitanje zar je moguće da je samo DIV jedini koji ima snage boriti se za spas Brodosplita. Zar je moguće da je Europska komisija dva puta odobrila naš program restrukturiranja ocjenjujući ga odličnim i ne sumnjajući u njegovu izvedivost, a da do dana današnjeg ne postoji način da se program počne primjenjivati, kaže se u pismu.

Također se izražava čuđenje što se dvije i pol godine na jednom mjestu ne mogu skupiti svi zainteresirani i uključeni u proces restrukturiranja. Zar je moguće da se gomilaju toliko gubici u Brodosplitu, a da o tome nitko ne govori ništa, da nitko ne odgovara za to već očekuje da će taj teret, za koji je odgovoran netko drugi, snositi DIV, pitaju iz te tvrtke. Uprava DIV-a također pita je li moguće da se javno ne osude oni koji javno sprječavaju normalan proces i donošenje odluke bez pritisaka, koji bez ikakve odgovornosti reketare sve sudionike u procesu. Nadalje, u DIV-u pitaju zar je moguće da itko razuman u našoj zemlji smatra kako ovakav proces smije trajati toliko dugo i da će projekti, partnerstva s kupcima brodova te aranžmani s bankama čekati vječno na donošenje odluke.

Zar mi kao ponuđač moramo radnicima Brodosplita i javnosti tumačiti što će se desiti ako se restrukturiranje ne provede? Zar nitko nema snage reći istinu ljudima kojima je posao u Brodosplitu životno pitanje? Zar je moguće da prodavatelj - država, ne može konačno reći što je njegov interes, a što ne, kaže se u pismu.

Na kraju, Uprava DIV-a pita je li moguće da netko misli kako će DIV skrštenih ruku čekati milost donošenje odluke u beskonačnost i snositi posljedice svega što se desilo u vremenu trajanja procesa, te je li moguće da unatoč svemu DIV nije odustao? (Hina/HT)

 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox