Država će pomoći u restrukturiranju DIOKI-ja

Članovi Stožera za obranu Diokija na sastanku s predstavnicima ministarstva gospodarstva, rada i mirovinskog sustava i financija dobili su uvjeravanja da će se država putem HEP-a uključiti u vlasničko restrukturiranje Diokija, rekao je sindikalni povjerenik u Diokiju Josip Pavelić.

Uključivanje HEP-a u vlasničku strukturu trebalo bi biti obavljeno do kraja mjeseca, a do tada bi trebala biti i obnovljena proizvodnja polistirena i ekspandiranog polistirena, rekao je Pavelić. Kazao je kako su ministri Mirando Mrsić i Slavko Linić kao i predstavnici Ministarstva gospodarstva rekli da je Dioki važna izvozna tvrtka. Pavelić očekuje da će u narednim tjednima biti riješena i isporuka etana Diokiju, koja je obustavljena jer ga dobavljač, INA, ne želi isporučivati zbog toga što joj Dioki duguje 117,2 milijuna kuna.

Pavelić je za danas najavio skup radnika Diokija koje će izvijestiti o rezultatima sastanka. Nije siguran hoće i radnici biti zadovoljni te ne isključuje početak potpisivanja punomoći za pokretanje stečaja. Sastanak je održan nakon prosvjeda radnika Diokija u tvorničkom krugu, koji su tražili isplatu zaostalih plaća. Prosvjed je započeo jedan radnik blokiravši ulaz u upravnu zgradu, a pridružilo mu se nekoliko desetaka kolega. Za vrijeme prosvjeda sjednicu je održao Krizni stožer za obranu Diokija, a potom je prosvjed okončan.

Proizvodnja u Diokiju prekinuta je u rujnu prošle godine. Pavelić smatra da je obnova proizvodnje moguća, kao i isplata zaostalih plaća, ako se ispune sindikalni zahtjevi o ulasku HEP-a u vlasničku strukturu i prodaji dijela imovine, odnosno industrijskog kolosijeka. Alternativa je, kaže, stečaj. HEP, INA i država najveći su vjerovnici Diokija, koji bi prema ideji sindikata trebali zamijeniti svoja potraživanja za vlasničke udjele. INA je to odbila, a sindikat i krizni stožer sada nadu polažu u HEP i državu. Iz Ine su pak danas priopćili da INA i dalje podupire svako rješenje koje može osigurati dugoročno održivo poslovanje Diokija.

Očekujemo program povrata dugova

U Ini smatraju da su vlasnici i Uprava kompanije odgovorni za vlastito poslovanje i zaposlenike, te vjerovnik, u ovom slučaju INA, koji nema garanciju za proizvod koji isporučuje ne može biti krivac za poslovanje Diokija niti može preuzeti odgovornost za nastalo stanje. Napominju da već više od godinu dana INA od Diokija očekuje program vraćanja duga koji u međuvremenu kontinuirano raste, te je s današnjim danom dospjeli dug dosegao 117,2 milijuna kuna, s obzirom da Dioki i dalje dnevno koristi manje količine plina za održavanje hladnog pogona. Ističu da do danas od strane menadžmenta Diokija INA nije zaprimila takav program, a prema raspoloživim informacijama takav program nije predstavljen niti drugim vjerovnicima. Također naglašavaju da INA nije dala službenu ponudu vezanu uz konačnu cijenu etana s obzirom da se o tome može raspravljati tek nakon što se utvrdi način na koji će se riješiti postojeća dugovanja te dobiju potrebne garancije. (Hina/HT)

 

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox