Dunav - Nema opasnosti od istjecanja opasnog mulja iz Mađarske

Vezano za kemijski akcident u Republici Mađarskoj, iz Ureda za katastrofe Republike Mađarske potvrdili su hrvatskoj Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS) informacije kako nema opasnosti od istjecanja mulja u Dunav te kako je daljnje širenje otrovnih tvari zaustavljeno, priopćio je jutros DUZS.

U priopćenju se navodi kako kontaminirana površina obuhvaća područje sedam naselja te pokriva oko 100 do 150 km2.

Prema dobivenim informacijama evakuirano je oko 400 ljudi, četvero je poginulo, pet osoba se vodi kao nestali, 123 osobe su hospitalizirane, a 12 je teško ozlijeđenih - navodi DUZS.

DUZS će i dalje biti u redovitom izravnom kontaktu s kolegama iz Mađarske te će se javnost pravovremeno obavještavati o svim eventualnim promjenama situacije, ističe se jutros u priopćenju iz Kabineta ravnatelja DUZS-a.

Iz postrojenja za preradu aluminija na zapadu Mađarske u ponedjeljak se u okoliš razlilo oko milijun prostornih metara natrijeve lužine sa solima teških metala.

Mađarska vlada proglasila je izvanredno stanje u tri županije sjeverozapadno od Balatona, u županijama Veszprem, Gyor-Moson-Sopron i Vas, nakon puknuća rezervoara u postrojenju Ajkai Timfoldgyar u gradu Ajka, 160 kilometara jugozapadno od Budimpešte. (Hina)Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox