Effectus stvara trendove: umjetna inteligencija u nastavnom procesu

Uprava Effectus veleučilišta na posljednjoj je sjednici usvojila skup etičkih smjernica i najboljih praksi za korištenje umjetne inteligencije u nastavnom procesu (UI Manifest).


Time se Effectus veleučilište svrstava među vodeće obrazovne institucije u Hrvatskoj s obzirom na to da će od sljedeće akademske godine primjenjivati umjetnu inteligenciju u procesu učenja i poučavanja.   

UI manifest Effectus veleučilišta usklađen je s UNESCO-vim preporukama, AI HLEG smjernicama te prijedlogom Uredbe Europskog parlamenta i vijeća o umjetnoj inteligenciji, a osmišljen na način koji će nastavnom osoblju pomoći u razumijevanju i korištenju potencijala koji primjena umjetne inteligencije može imati u obrazovanju te  osvješćivanju o mogućim rizicima njezine primjene. Ovim smjernicama Effectus veleučilište želi nastavnom osoblju i studentima omogućiti da se sustavima umjetne inteligencije bave na afirmativan, kritički i etički način te da iskoriste njezin obrazovni potencijal.

Sustavi umjetne inteligencije koristit će se za poučavanje i potporu studentima te potporu nastavnicima i sustavu. Nastavnici će kontinuirano razvijati nove kompetencije za etičku primjenu umjetne inteligencije i podataka, a edukacija o korištenju umjetne inteligencije odvijat će se semestralno za sve uključene skupine.

Usvajanjem skupa etičkih smjernica za korištenje umjetne inteligencije, Effectus veleučilište je, još jednom, potvrdilo svoju predanost dvama strateškim prioritetima  Akcijskog plana za digitalno obrazovanje (2021. – 2027.): (1) ekosustavu digitalnog obrazovanja te (2) digitalnim vještinama i kompetencijama za digitalno doba. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox