EU uvodi nova pravila za bolju kontrolu lijekova

S ciljem poboljšanja kontrole lijekova i skraćivanja vremena potrebnog za uklanjanje nesigurnih proizvoda s tržišta Europski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu zakon koji će to omogućiti.

Revizija propisa dogovorena je na razgovorima Europskog parlamenta, Vijeća i danskog predsjedništva. Nova pravila stupit će na snagu 2013. i uvest će automatsku hitnu provjeru lijeka, uključivo procjenu sigurnosti i moguće povlačenje lijeka na razini čitave EU ako jedna od članica odluči povući lijek. Procedura na razini čitave EU aktivirat će se i ako neka farmaceutska tvrtka odluči dobrovoljno povući lijek s tržišta zbog sigurnosnih razloga, piše HRT  

Sve to trebalo bi natjerati kompanije na transparentnije poslovanje. Ako odluče povući lijek morat će jasno reći čine li to iz sigurnosnih razloga. Cilj je utvrditi skrivaju li neke tvrtke iza komercijalnih razloga koje navode zapravo razloge sigurnosne prirode. Također, svi novi lijekovi i svi oni lijekovi za koje se vrši dodatna provjera sigurnosti bit će označeni crnim simbolom kako bi ih pacijenti i zdravstveni djelatnici lakše mogli identificirati. 

Povod izmjenama propisa bio je slučaj lijeka Mediator u Francuskoj koji je otkrio ozbiljne propuste u kontroli sigurnosti lijekova.  (HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox