FOTOGALERIJA: Uz potporu EU u Zagrebu održan European SME Week-Žensko poduzetništvo i kriza

Uspješne poduzetnice ispričale svoju priču – nije bilo lako, ali uspjele smo (fotke by Pixsell)

 U zagrebačkim prostorijama Hrvatske gospodarske komore okupilo se stotinjak poduzetnica iz jugoistočne Europe. Skup je okupio goste i govornike iz mnogih jugoistočnih zemalja-Bugarske, Turske, Rumunjske, Makedonije, Grčke i Albanije, pa tako i iz Hrvatske. Skup se održao na engleskom i hrvatskom jeziku.

U sklopu edukacijskog projekta"Balkanska koalicija žena za stručno osposobljavanje i usavršavanje u području poslovnih i gospodarskih znanosti", financiranog iz Programa za cjeloživotno učenje, Grundtvig multilateralne mreže, održan je dvodnevni seminar, 24. i 25. rujna, na temu: "Žensko poduzetništvo i kriza". U zagrebačkim prostorijama Hrvatske gospodarske komore okupilo se stotinjak poduzetnica iz jugoistočne Europe, a sve s ciljem kako bi razmijenile iskustava i postale još uspješnije.

 

Anton Florijan Barišić i Ivica Katavić

 

 

Ispred organizatora seminara, Visoke škole Nikola Šubić Zrinski, okupljene je na engleskom jeziku pozdravio i zaželio uspješnu edukaciju i mnoštvo novih poslovnih ideja, g. Ivica Katavić, dekan istoimene škole, naglasivši kako su danas žene više respektirane kao menadžeri. Nove programe, odnosno inovacije i razvoj vještina za buduće poslove u sklopu Visoke škole Nikola Šubić Zrinski, predstavio je prodekan za razvoj i međunarodnu suradnju, g. Anton Florijan Barišić.

Ivica Katavić

Anton Florijan Barišić

 

Tajana Kesić Šapić

Vrlo zanimljive podatke iz provedenog istraživanja od strane Hrvatske gospodarske komore, koja je ujedno pokrovitelj i suradnik održanog seminara, prezentirala je gđa. Tajana Kesić Šapić iz Sektora za industriju, a koji su dio projekta: "Žene poduzetnice - pokretači novih radnih mjesta", u sklopu kojeg se svake dvije godine radi analiza za obrazovanje poduzetnika. Tako je na poslani upitnikodgovorilo 282 poduzetnice, a na pitanje zašto su pokrenule posao, većina ih je odgovorila kako su htjele biti neovisne. Svoj posao su ocijenile dobrim, a edukaciju smatraju bitnom u poslovanju zbog povećanja kvalitete usluge i proizvoda te održivosti poslovanja, a velika većina njih educira svoje zaposlenike.

 Bernarda Cecelja, Sandra Mihelčić i Tajana Kesić Šapić

 

Priče hrvatskih poduzetnica

Svoje priče o uspjehu ispričile u svojim  dvije vrlo uspješne poduzetnice, dobitnice raznih domaćih i svjetskih priznanja i nagrada: Sandra Mihelčić i Bernarda Cecelja. Sandra Mihelčić je već 12 godina vlasnica  i direktorica medijske grupacije Business Media Group, dobitnica nagrade najbolje hrvatske menadžerice u 2009. godini i titule hrvatske EU ambasadorice ženskog poduzetništva. U uvodnom govoru na engleskom jeziku prisjetila se svojih početaka i izazova koji su je pratili na poslovnom putu, zaključila je kako je poduzetništvo njezin način života, 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, 12 mjeseci u godini. Istaknula je kako svaka uspješna poduzetnica radi posao kojeg voli i kako zna da iza svake uspješne poduzetnice stoji veliko odricanje, rad, red i disciplina, balansiranje privatno vs poslovno, ali i želja, strast i vizija. Osim financijske krize, Sandra kaže kako u poslovnom svijetu vlada i kriza poslovnog morala i etičnosti u poslovanju. Žena treba ostati žena, istaknuti sve svoje prednosti u rukovođenju u odnosu na muške kolege, iako se vrlo često zna dogoditi da se one moraju puno više dokazivati i da im se greške ne opraštaju tako lako kao muškarcima. "Ako razmišljate o poduzetništvu, ako istinski želite uspjeti, cijeli svijet će se urotiti da to i ostvarite", poručila je hrabro svojim budućim kolegicama.

S uloženih dvadeset tisuća eura koje je dobila kao vjenčani dar 2002. godine pokrenula je vlastitu medijsku grupu i otvorila dvanaest radnih mjesta te zaposlila više od sto vanjskih suradnika. Danas je jedina žena vlasnica mnogobrojnih tiskanih i web poslovnih izdanja-originalnih hrvatskih brendova koja na vrijeme podmiruje sve svoje obveze prema dobavljačima i radnicima, te državi. Kroz svoje edukacijske programe godišnje obrazuje oko četiri tisuće različitih poslovnih ljudi, kao i udruga, kroz časopis Udruga.hr kojeg je nedavno pokrenula sa svojim timom.

Sandra Mihelčić

 

Bernarda Cecelja je vlasnica poduzeća Bernarda d.o.o., tvrtke koja proizvodi krevete i madrace, dobitnica prestižnog priznanja: Hrvatska žena godine 2014. i mnogobrojnih drugih svjetskih i domaćih priznanja, posebice onih za inovacije. Od poslovnih početaka, točnije 1998. kada je odlučila uložiti sav svoj kapital, četiristo tisuća eura, i krenuti sama u biznis, prošlo je 16 godina.

S 13 zaposlenih, jednom halom i polovnim strojem, do danas je stvorila pravo malo carstvo: dvije tvornice, četiri tvrtke (u Srbiji, Makedoniji, Moskvi i Švicarskoj), više od 200 zaposlenih, a posjeduje i luksuzne apartmane za iznajmljivanje na jadranskoj obali.

Za sebe kaže kako je osoba od riječi i kako dogovor nikada nije prekršila, a želja joj je povratak mladih ljudi i razvoj 'domaćeg' kraja, te je najavila izgradnju luksuznog hotela i zdravstveno-turističkog centra u svom zavičaju. U poslu aktivno sudjeluje i njen sin.

Bernarda Cecelja

 

Skup ženskog poduzetništva

Sudionici su zaključili kako bi ovakvih okupljanja trebalo biti češće, kako bi se što više žena potaknulo na poduzetnički pothvat, jer samo zajedničkim snagama možemo se oduprijeti ekonomskoj krizi i živjeti bolje sutra. Zbog trenutno nepovoljnog poslovnog okruženja, umanjen je pristup kreditnim linijama i evidentne su poteškoće u osiguravanju kapitalnih sredstava za poslovanje putem financijskih institucija.

Glavni ciljevi ovog "ženskog" seminara, besplatnog za sve sudionike, bili su razmjena iskustava i dobre prakse u organizacijama, kao i edukacija i razvoj kvalifikacija žena u poduzetništvu, kako na Balkanu, tako i šire u regiji. Na seminaru se raspravljalo i o sljedećim temama: ženska radna snaga kao važan potencijal i resurs za prevladavanje učinaka krize, financiranje i kapital kao presudni resurs, prilagođavanje poslovanja novom okruženju, aktualno stanje poslovnog okruženja kao rezultat recentne krize na Balkanu – perspektive zemalja iz regije, kao što su Bugarska, Turska, Rumunjska, Makedonija, Srbija i Grčka.

 

Monika Prović, projektna menadžerica i voditeljica skupa

Okupljenima su također prezentirane i teme;  ljudski resursi i ženska radna snaga kao važan potencijal i krucijalni resurs za prevladavanje učinaka krize,  kapital kao presudni resurs i kako poslovne žene mogu osigurati financiranje svog poslovanja, prilagođavanje poslovanja novom okružju: kako će uspješni poslovi sutrašnjice izgledati te aktualno stanje poslovnog okružja kao rezultat recentne krize na Balkanu – perspektive pojedinih zemalja.

 Nakon zajedničke diskusiji izmijenjena su različita iskustva te uspostavljeni novi poslovni kontakti, tako da se očekuju i izvozne ofenzive domaćih poduzetnica na tržišta poput Turske i Bugarske. Seminar, na kojem je prvog dana sudjelovalo 60 poduzetnica (40 iz Hrvatske i 20 iz zemalja partnera na projektu), organiziran je u sklopu projekta Balkanska koalicija žena za stručno osposobljavanje i usavršavanje u području poslovnih i gospodarskih znanosti (B-WCO), a financiran je iz Programa za cjeloživotno učenje, Grundtvig multilateralne mreže. 

Marina Kilić/PS

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox