Gastarbajteri godišnje u domovinu pošalju 325 milijardi dolara

Migranti, takozvani gastarbajteri,  koji žive u zemljama Europske unije u domovinu prosječno šalju 300 eura mjesečno, piše Deutsche Welle.

Prema procjenama Svjetske banke, migranti godišnje diljem svijeta pošalju oko 325 milijardi dolara. To je tri puta više od iznosa koji razvijene zemlje šalju zemljama u razvoju u obliku humanitarne pomoći.

Prema istraživanjima Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), u prosjeku jedna trećina novca uplaćenog u zemljama EU-a, odlazi na neki račun čiji je vlasnik također u Europskoj uniji. Dvije trećine novca odlaze u zemlje koje nisu članice EU-a. Ovaj novac, kako kaže stručnjak za migraciju iz OECD-a, Thomas Liebig, ima svoje posebne kvalitete: on od jedne osobe dolazi direktno do druge, a da država nema ni najmanju mogućnost odrediti na koji način se on smije ili treba potrošiti.

Nasuprot tome, postoje zemlje kojima je pomoć od onih koji žive i rade izvan granica svoje domovine gotovo neophodna. Tako je, primjerice, u Tadžikistanu, gdje novac iz inozemstva čini čak polovicu bruto domaćeg proizvoda. (jh)

 

 

Izvor: www.dw-world.de

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox