Gazprom sklopio ugovor o isporukama plina u Tursku

Foto: Shutterstock

Gazprom je u ponedjeljak sklopio dugoočekivani ugovor o isporuci prirodnog plina privatnim tvrtkama u Turskoj, čime je taj ruski plinski monopolist osigurao rastuće tržište u uvjetima smanjene potrošnje ključnih potrošača u Europskoj uniji. 

Turski regulator za energetsko tržište dodijelio je privatnim energetskim kompanijama Akfel, Bospor i Kibar dozvole za uvoz plina ruskim plinovodom Zapadna ruta u razdoblju od idućih 30 godina. Ujedno je tvrtki za prirodni plin Bati Hatti dodijelio dozvolu za uvoz plina tim plinovodom na razdoblje od 23 godine.

Četiri kompanije već su ranije postigle dogovor s Gazpromom o uvozu šest milijardi prostornih metara prirodnog plina godine putem Zapadne rute koja ide preko Ukrajine, Rumunjske i Bugarske do Turske, s ukupnim godišnjim kapacitetom od 14 milijardi prostornih metara plina. Riječ je o vrlo važnom sporazumu za Gazprom. Turska je oduvijek bila naš značajan i stabilan partner, kazao je za Reuters dužnosnik Gazpromovog izvoznog ogranka.

Turska muku muči s proširenjem lepeze plinskih dobavljača a uvelike se oslanja na tu vrstu goriva budući da većinu proizvedene električne energije proizvodi upravo pomoću prirodnog plina. Gazprom je europski dobavljač plina koji želi proširiti svoja izvozna tržišta i time smanjiti ovisnost o Europskoj uniji, koja je odredište 80 posto njegova izvoza. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox