Globalno zagrijavanje: Amazonske suše ubrzat će klimatske promjene

Prošlogodišnja suša u Amazoni bila je još izraženija od suše koja je 2005. pogodila tu golemu južnoameričku regiju i mogla bi imati veći negativan učinak na globalno zagrijavanje od utjecaja SAD-a tijekom jedne godine, objavili su britanski i brazilski znanstvenici.

 

Moguće češće ponavljanje suša poput ovih iz 2005. i 2010. moglo bi najveću svjetsku prašumu pretvoriti u izvor emisija stakleničkih plinova čime bi se moglo ubrzati globalno zagrijavanje.

Biljke u šumama diljem svijeta pomažu u hlađenju planeta jer troše ugljikov dioksid, plin odgovoran za globalno zatopljenje. Međutim, kako se biljke suše i počinju truliti, one oslobađaju taj plin.

Amazonska prašuma smatra se "plućima planeta" i svake godine apsorbira goleme količine ugljikova dioksida iz atmosfere. Ako se događaji poput ovih budu češće ponavljali, amazonska prašuma će doći do točke u kojoj će umjesto vrijednog resursa za smanjivanje koncentracije ugljika postati glavni izvor stakleničkih plinova koji bi mogao ubrzati klimatske promjene - rekao je ekolog sa Sveučilišta Leeds Simon Lewis, jedan od autora studije.

Znatan manjak oborina

U studiji objavljenoj u časopisu Nature navodi se da je zbog suše prošle godine zabilježen manjak oborina na području amazonske prašume površine tri milijuna četvornih kilometara. Tijekom suše 2005. bilo je pogođeno 1,9 milijuna četvornih kilometara prašume.

Zbog suše amazonska prašuma će apsorbirati 1,5 milijarda tona ugljikova dioksida manje iz atmosfere 2010. i 2011. godine, a mrtva i umiruća vegetacija će tijekom godina osloboditi dodatnih pet milijarda tona ugljikova dioksida. To čini ukupno 8 milijarda tona, što je znatno više 5,4 milijarda tona koliko je 2009. godine ispušteno u atmosferu prilikom izgaranja fosilnih goriva u SAD-u.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox