HOK: Pristup europskom tržištu je prilika, a ne prijetnja

Mnoga poduzeća pristup europskom tržištu smatraju prijetnjom, no to je više prilika nego prijetnja, što su dokazala mala i srednja poduzeća iz novih zemalja EU, koja su se suočila s izazovima i pokazala se vrlo uspješnima u korištenju pristupnih fondova, istaknuto je na današnjoj konferenciji o pripremi i korištenju strukturnih fondova održanoj u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK).

Cilj konferencije je, kako ističu iz HOK-a, prenijeti najvažnije informacije o procesu vezanom za korištenju sredstava iz EU fondova kako bi se obrtnici i mali poduzetnici mogli pripremiti za mogućnosti koje će im se vrlo brzo pružiti.

Strukturnim fondovima financiraju se razvojni projekti koji doprinose smanjivanju razlika između razvijenijih i manje razvijenih dijelova Europske unije, kao i promicanju ukupne konkurentnosti europskog društva i gospodarstva.

Putem strukturnih fondova i Kohezijskog fonda Hrvatska će kao članica EU moći koristiti značajna sredstva namijenjena razvoju, a za 2012. i 2013. riječ je o 3,5 milijarde eura.

Čelnici HOK-a na skupu su istaknuli kako će, s obzirom na dosadašnja iskustva s korištenjem pretpristupnih fondova, u nadolazećim grant shemama biti ključna pravodobna informiranost obrtnika i adekvatna potpora državnih institucija.

Priprema i provedba projekata vrlo je ozbiljna i zahtjevna stvar, a sredstva iz strukturnih i kohezijskih fondova moći će se dobiti samo kao refundacija već uloženih sredstava u projekt. Stoga uspjeh ovisi o više institucija, o nositeljima projekata i korisnicima, naglašeno je na konferenciji uz preporuku obrtnicima i poduzetnicima da iskoriste svaku priliku za informiranje o fondovima i poboljšanje uvjeta poslovanja svojih tvrtki.

Koji će biti uvjeti za uključivanje obrtnika u projekte i grant sheme i na koju vrstu bespovratnih sredstava mogu računati, sudionicima konferencije predočili su predstavnici institucija koje su zadužene za provedbu i programiranje Nacionalnog strateškog referentnog okvira za strukturne fondove.

Na konferenciji su obrađena tri operativna programa iz kojih će se moći povlačiti sredstva - regionalna konkurentnost, promet i zaštita okoliša, navodi se u priopćenju HOK-a.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox