Hotelijeri obilježili 20 godina nacionalne udruge

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) sinoć je svečanom skupštinom obilježila 20 godina od osnivanja nacionalne udruge hotelijera, koja se od početka do danas aktivno bavi promocijom hotelijerstva u Hrvatskoj zalažući se za poboljšanje zakonskog, investicijskog i drugih okvira poslovanja. 

Svečana je skupština održana u sklopu XV. kongresa hotelijera, koji se 21. i 22. studenog održava u Zagrebu, a bio joj je nazočan i ministar turizma Veljko Ostojić. Nacionalna udruga hotelijera, pod nazivom Hrvatska udruga hotelijera (HUH) osnovana je 15. lipnja 1992. kada se, po riječima njenog prvog predsjednika, a danas predsjednika Turističko-poslovnog vijeća HGK Franca Palme, bavila većinom organiziranjem sektora i prezentacijom hrvatskog hotelijerstva u Hrvatskoj i inozemstvu.

Cilj je bio i tadašnjim članicama udruge, njih 80 do 100, pružiti podršku u rješavanju brojnih problema u kojima se hotelijerstvo zbog promjene države, zakona i rata našlo, dok se kasnije, krajem 1990-ih, udruga više bavila lobiranjem za stvaranjem boljih uvjeta za poslovanje, kao i razvojem struke, uključujući edukaciju kadrova, što je i danas jedan od najvećih zadataka nacionalne udruge. Palma kaže kako je važno i što se nacionalna udruga hotelijera u 20 godina prometnula u jednu od najjačih strukovnih udruga u turizmu, koja se u više navrata uspjela izboriti za svoje prijedloge, pa tako i sada, kada je, kako kaže, konačno donesen zakon o smanjenju stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam na 10 posto od početka iduće godine.

Danas je u članstvu UPUHH-a, koja je pravna slijednica HUH-a, više od 200 članova, koji putem udruge, kaže sadašnji predsjednik UPUHH-a Kristian Šustar, lakše dolaze do važnih informacija i suradnje s drugim strukovnim udrugama iz Hrvatske i inozemstva. Važnim drži i što su prijedlozi i stavovi udruge ugrađeni u turističke, pa i druge zakone, te u strategiju turizma čiji se dovršetak očekuje do kraja ove godine.

Šustar naglašava i da je udruga od osnivanja do danas u svim svojim aktivnostima promovirala potrebu povećanja standarda i kvalitete ponude u hotelijerstvu, posebno se zalažući za edukaciju kadrova i standarde kategorizacije koja je u Hrvatskoj puno stroža, ali i konzistentnija nego u nekim mediteranskim konkurentskim zemljama. 'Krunom' ove godine ocjenjuje primanje UPUHH-a u članstvo HOTREC-a, najveće hotelijerske udruge u EU, i to prije nego je Hrvatska ušla u EU, a i iz koje hvale upravo hrvatske standarde kategorizacije hotela te će u tom smislu UPUHH biti svojevrstan konzultant HOTREC-u i nekim nacionalnim udrugama iz EU-a za uvođenje novih standarda kategorizacije. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox