HPB žele OTP, Erste, a CO čak 11 trvtki

Broj zainteresiranih za Croatia osiguranje povećan je sa sedam na njih 11, a za HPB na tri. Još prošli tjedan Vlada je imala tek jedno pismo namjere za HPB. Za preuzimanje domaće državne banke interes imaju OTP i Erste, dok se tek nagađa da je treći interesent belgijski KBC, piše Večernji.hr.

Osim Adrisa, poljskog PZU, Triglava, AIG-a, Erga i VIG-a, za preuzimanje udjela u Croatia osiguranju interes ima i EBRD, za koji se već i prije govorilo da bi mogao iskazati interes za domaću osiguravajuću kuću. Već se nagađa kako bi država mogla HPB prepustiti mađarskoj OTP banci, u zamjenu za preuzimanje MOL-ova udjela u Ini, ponajprije i zato što pregovarački tim MOL-a u razgovorima s državom vodi predsjednik OTP-a Sander Csanyi. Večernjakov izvor iz Vlade takvu kombinaciju opovrgava, isto kao i mogućnost da bi za Croatia osiguranje u startu mogle otpasti tvrtke koje su u državnom vlasništvu, odnosno poljski PZU, gdje je poljska država većinski vlasnik, i slovenski Triglav, gdje država ima manji udjel.

U Vladi vjeruju da se u prikupljanju neobvezujućih ponuda broj zainteresiranih neće znatno smanjiti. Primjerice, ne vjeruju da bi američki AIG morao odustati, kao što se nagađalo, jer smo im premalo tržište. KPMG je procijenio vrijednost Croatia osiguranja na 210 milijuna eura. Navodno će se cijena kretati između 200 i 300 milijuna eura. Tako bi država za ponuđeni udjel od oko 42 posto mogla dobiti oko 100 milijuna eura, a prema procjenama, isti iznos može se očekivati i za prodaju cijelog HPB-a. Neobvezujuće ponude očekuju se do 20. rujna. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox