HR.business 2031: Budućnost prehrambenog trgovačkog sektora

O budućnosti prehrambenog i trgovačkog sektora, na konferenciji HR.business 2031., govorila je Ljerka Puljić iz Agrokora navevši kako je Agrokor velika kompanija u kojoj se događa veliki obrat čije brojke kontinuirano rastu u sva tri sektora djelovanja, poljoprivredi, hrani i piću te maloprodaji.

 

Na primjeru Agrokor grupe, Puljić je željela pokazati kako je bio moguć veliki rast u posljednjih osam godina. Unatoč recesiji, Agrokor je dizao prihod i iskoristio vrijeme za unaprjeđenje interne efikasnosti te osigurao svoju konkurentnost bilo na regionalnom bilo na globalnom tržištu.

Poljoprivreda

Agrokor u poljoprivredu puno ulaže budući da ih na to tjera globalna potražnja za koju nema dovoljno ponude - navodi Puljić. Hrvatska poljoprivreda još uvijek je nisko tehnološki opremljena, ali i opterećena velikom količinom neznanja. Agrokor je upio nadići hrvatski prosjek što se odrazilo i na financijskom rezultatu. Poljoprivreda je daleko podinvestiran sektor i krajnji je čas da u poljoprivredi krene jedna ozbiljna tranzicija uz potpore koje će imati vrlo jasne ciljeve – zaključuje Puljić.

Prehrambena industrija

Kako navodi Puljić, oni u Agrokoru smatraju da je u ovom sektoru zatupljena nedovoljna koncentracija i regionalizacija te malo izvozno konkurentnih proizvoda. Iz tog je razloga hrvatska proizvodnja imala sve preduvjete i već je trebala biti lider u ovom području. Hrvatska nije ni izdaleka iskoristila svoje potencijale – kazala je Puljić.

Trgovina

Trgovina je sektor koji je u Agrokoru najviše zastupljen. Konzum primjerice drži 27,8 posto tržišnog udjela Hrvatske. Puljić navodi kako ne može dati neke procjene za idućih 20 godina, no ono što može savjetovati je: Onaj tko želi preživjeti mora rasti u volumenima. Mora ići regionalno, a zatim globalno. Ukoliko ne može sam, utoliko se mora udružiti s velikima.

 

 

Autor: Sonja Jajčević

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox