Hrvatska je percipirana kao poželjna destinacija

Hrvatska nakon završetka špice ovogodišnje turističke sezone i dalje ima povjerenje turista - unazad tjedan dana u Hrvatskoj boravilo je prosječno dnevno više od 600.000 turista, od čega gotovo 500.000 stranih turista. Tijekom posljednjeg vikenda (od 21. do 23. kolovoza) u Hrvatskoj je ostvareno više od 200 tisuća dolazaka i 1,8 milijuna noćenja.


- U Hrvatskoj je na početku ovog tjedna boravilo gotovo 150.000 gostiju iz Njemačke, preko 60.000 gostiju iz Poljske, 40.000 iz Češke i više od 30.000 gostiju iz Slovenije
- Prema posljednjim podacima e-Visitora od početka kolovoza do 24. kolovoza Hrvatska je zabilježila 2,4 milijuna kuna turističkih dolazaka i preko 18,1 milijun turističkih noćenja. Od toga su strani gosti ostvarili 83,5 posto dolazaka i 81 posto noćenja.
- Najviše noćenja je u kolovozu ostvareno u Istri (4,4 milijuna), u Primorsko-goranskoj županiji (3,5 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj (3,4 milijuna noćenja), Zadarskoj (3,3 milijuna noćenja), Šibensko-kninskoj (1,4 milijuna noćenja) i Dubrovačko-neretvanskoj (preko 1 milijun). U dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je turističkih noćenja ostvareno s tržišta Njemačke, njih oko 4,3 milijuna što predstavlja 90 posto lanjskog rezultata. Zatim slijedi tržište Slovenije s kojeg je ostvareno 2,6 milijuna noćenja što je 94 posto lanjskog rezultata te tržište Poljske s kojeg je ostvareno 1,8 milijuna noćenja što predstavlja rast od 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani.
- Gledajući po destinacijama, u dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je noćenja ostvareno u Viru, Rovinju, Medulinu, Poreču, Crikvenici, Umagu, Malom Lošinju, Novalji, Splitu i Puli.
- Najviše noćenja u kolovozu ostvareno je u objektima u domaćinstvu (preko 19 milijuna), zatim u kampovima (preko 7,5 milijuna noćenja), u hotelima (5,5 milijuna noćenja)
- U Hrvatskoj postoje značajne oscilacije u kvaliteti epidemiološke situacije po regijama. Na području tri županije koje čine sjeverni dio obale i priobalja, Istre, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, a na čijem teritoriju boravi gotovo 50 posto svih stranih turista, situacija je znatno povoljnija od nacionalnog prosjeka. U toj regiji je kumulativni broj novo oboljelih u posljednjih 14 dana 20,8 na 100.000 ljudi.
- Švicarska je prošlog tjedna potvrdila Hrvatsku na listi sigurnih zemalja za svoje građane
- Hrvatska je dodatno povećala sigurnost svojih građana i svih gostiju predstavljanjem mobilne aplikacije “Stop Covid-19”. Mobilna aplikacija je u potpunosti usklađena s Preporukom Komisije (EU) 2020/518 od 8. travnja 2020. te je interoperabilna sa svim sličnim aplikacijama u drugim EU članicama. To znači da gosti iz EU zemalja koji na svojim mobilnim uređajima imaju instaliranu sličnu aplikaciju dolaskom u Hrvatsku ne moraju ništa dodatno instalirati, već će njihova aplikacija normalno funkcionirati te ih upozoriti u slučaju epidemiološki rizičnog kontakta. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox