Hrvatska po bogatstvu na 31.mjestu

Globalna neto financijska imovina uvećala se lani 10,4 posto i premašila ukupnu vrijednost od 11 bilijuna eura. Prema Allianzovu Izvješću o globalnom bogatstvu, koje prikazuje stanje imovine i duga kućanstava u 50 svjetskih zemalja, taj je rast bio najveći u posljednjih šest godina, piše Večernji.hr.

Potaknut je pozitivnim trendovima na tržištima dionica, zbog kojih je imovina u vrijednosnim papirima porasla 10,4 posto, dok je ukupni dug rastao samo 2,9 posto. Posebno se istaknula istočna Europa, koja je s rastom od 8,5 posto za čak 40 posto pretekla razinu bogatstva iz 2007., dok su bogate regije Amerike i Europe tek lani uspjele za dlaku prijeći pretkriznu razinu. Na ljestvici bogatstva prednjače Švicarska i SAD, a Hrvatska je sa 6790 eura po stanovniku na 31. mjestu. Bruto imovinu povećala je 5,7 posto, ponajprije ulaganjem u osiguranja i mirovine, dok su obveze kućanstava pale 1,3 posto. Imovina po stanovniku za čak 20 posto veća je od pretkriznog vrhunca.

"Štediše iz istočne Europe do danas su prilično dobro prebrodili financijsku krizu. To je zapravo čudesno. Unatoč bliskim ekonomskim vezama s krizom pogođenom eurozonom, istočna Europa nudi mnogo bolji potencijal rasta", istaknuo je Allianzov glavni ekonomist Michael Heise. Dugoročna analiza potvrdila je ulogu istočne Europe kao najbrže rastuće regije svijeta. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox