Hrvatski BDP kao 1980. godine

Američka istraživačka organizacija Conference board izračunala je da je 2013. hrvatski BDP bio 0,4 posto niži nego 1980. godine. Conference je specijaliziran za praćenje dugoročnog ekonomskog rasta, a podaci za BDP usporedivi su i iskazani u stalnim dolarskim cijenama, piše Večernji.hr. Za razliku od Hrvatske, koja u 33 godine nije stvorila nikakvu dodanu vrijednost, Kina je porasla 16 puta, Indija sedam puta, Turska četiri puta, SAD dva i pol puta, a zemlje srednje i istočne Europe 1,2 puta. Gori od Hrvatske jedino su Srbija, koja je na 72 posto iznosa BDP-a iz 1980., Moldavija (75 posto) i Ukrajina (82 posto).

Te je podatke iznio makroekonomist Dubravko Mihaljek na okruglom stolu Ekonomskog instituta o gospodarskom rastu, a oni upozoravaju na niz strukturnih slabosti. Glavni krivac za dugoročnu stagnaciju jest 40-postotni gubitak proizvodnje zbog rata i recesije od 1990.-1993., no problem je i u tome što su izvor rasta bile klasične investicije u građevinu, koja je izrazito ciklička djelatnost ovisna o inozemnim kreditima.

Najsnažniji rast BDP-a imali smo u razdoblju od 2002. do 2008. i zasnivao se na građevini, slično kao i u Španjolskoj, s poznatim posljedicama. Hrvatska ima velikih problema s najvažnijim proizvodnim resursom: radom, obrazovna struktura zaposlenih sporo se mijenja, sve je manje radnih mjesta, a gospodarstvo u posljednja dva desetljeća nije ostvarilo nikakav tehnološki napredak. Zemlja može izaći iz stagnacije jedino ako provede strukturne reforme na tržištu rada, u obrazovanju, istraživanju te smanji javnu potrošnju. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox