Hrvatski obrtnici na sajmu u Münchenu

Na 63. međunarodnom sajmu obrtništva (IHM), koji je otvoren u Münchenu, među više od tisuću izlagača sudjeluje i 13 hrvatskih obrtnika u organizaciji i uz sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore. To je 19. nastup hrvatskih obrtnika na tom najvećem obrtničkom sajmu u Europi, koji se održava do 22. ožujka.

Hrvatski izlagači, od kojih 10 izlaže prvi put, na zajedničkoj izložbenoj površini od 40 četvornih metara predstavljaju proizvode iz raznih djelatnosti kao što su namještaj i oprema od inoksa i drveta, alati za obradu metala, strojevi za izradu beskonačnih žljebova, sadnice, izvorne istarske biljke, uporabni i ukrasni predmeti od recikliranog stakla, suveniri itd. Sajam u Münchenu odvija se na 60.100 četvornih metara, a nastupa 1.058 izlagača iz 26 zemalja. Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec istaknuo je kako je zadržan isti broj hrvatskih izlagača kao prošle godine, a bitnim drži to što 10 izlagača iz Hrvatske u Münchenu nastupa prvi put.

Dodaje da je obrtnicima dobro vidjeti što radi konkurencija kako bi mogli unaprijediti svoju proizvodnju. Ocijenio je da je za hrvatske obrtnike problem ne samo gospodarska nego društvena kriza koja se očituje u pojavi neplaćanja što, kako je rekao, prvo treba riješiti. Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić istaknula je kako se obrtnici i poduzetnici moraju okrenuti stranim tržištima te da su sajmovi prilika za to. Najavila je da će Ministarstvo i HOK raditi na vraćanju broja izlagača iz prethodnih godina.

Na sajmu se ispituje tržište

Mario Paliska iz Odbora za sajmove HOK-a izvijestio je o velikom interesu obrtnika za nastupa na Zagrebačkom velesajmu u travnju te na sajmovima u Mostaru i Beogradu. Među izlagačima, koji izlažu u Münchenu po prvi put, je obrt Lucijan Promet vlasnika Davorina Carena koji se bavi izradom uporabnih i dekorativnih predmeta od recikliranog stakla. Caren kaže da je svrha njegova nastupa ispitati tržište, a nada se da će privući pažnju tvrtki za uređenje interijera te da će dio robe uspjeti prodati na sajmu. U obrtu Fitoaroma, koji također izlaže prvi put, a bavi se proizvodnjom sadnica izvornog istarskog bilja, nadaju se pronalasku tržišne niše u plasmanu osvježivača zraka. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox