HŽ Cargo u 2021.g. ostvario stabilan rast ključnih poslovnih pokazatelja

Domaća tvrtka za željeznički prijevoz tereta HŽ Cargo objavila je preliminarne financijske podatke za 2021. godinu i za prvi kvartal 2022. godine. Rezultati, poručuju iz tvrtke, daju razloga za optimizam oko budućnosti tvrtke pred kojom i dalje stoje konkretni izazovi.


Unatoč pandemiji koronavirusa koja je obilježila godinu, HŽ Cargo je u 2021. godini ostvario rast ključnih poslovnih pokazatelja. U odnosu na 2020. godinu, ostvaren je rast prihoda od gotovo 5 posto, u ukupnom iznosu od 482.3 milijuna kuna, dok je EBITDA marža porasla s dva posto na sedam posto. Rezultat je to niza aktivnosti usmjerenih na osiguranje likvidnosti i optimizaciju poslovanja, ugovaranja novih poslova i niza novih investicija u modernizaciju, čija je vrijednost u 2021. godini iznosila gotovo 50 milijuna kuna. U uvjetima otežanog poslovanja, HŽ Cargo je zadržao tržišni udio od 53 posto, ostvario rast produktivnosti od visokih 11 posto te je ostvario rast ukupno prevezenih količina.

Dobri podaci, ističu iz tvrtke, potvrđuju dugoročnu perspektivu tvrtke.

Unatoč strukturnim problemima koji su pred nama, ugovaramo nove poslove, investiramo u modernizaciju voznog parka i ulažemo u kvalitetnu radnu snagu. Ovi preliminarni podaci za 2021. godinu potvrđuju da je budućnost HŽ Carga svijetla - istaknuo je predsjednik Uprave HŽ Carga Dragan Marčinko i poručio kako je željeznica ključna za rast hrvatskog gospodarstva, ali i za cjelokupno europsko gospodarstvo, što je prepoznato i na razini Europske unije.

Pozitivni trendovi nastavili su se i početkom 2022. godine koja je obilježena ukrajinskom krizom i poremećajem u globalnim opskrbnim lancima. Promjena logističkih pravaca imala je za posljedicu rast interesa za hrvatsku prometnu infrastrukturu pa je i količina prevezenog tereta sve veća.

Prema preliminarnim rezultatima prvog kvartala 2022. godine, ostvaren je rast ukupnih prihoda od 11.5 posto u odnosu na isti kvartal 2020. godine, EBITDA marža je porasla s 1 posto na 4 posto, a investiralo se gotovo 6.5 milijuna kuna. Tvrtka je nastavila s trendom snažnog rasta produktivnosti te je prihod od prijevoza po radniku porastao za 21 posto. Zbog ugovaranja novih poslova, došlo je do značajnog rasta prevezenih tona, gotovo 14 posto.

Pred tvrtkom ostaju izazovi operativnog i financijskog restrukturiranja zbog naslijeđenih tereta iz prošlosti. U suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Vladom, očekuje se skoro rješavanje svih otvorenih pitanja, čime bi se tvrtka dodatno osnažila u pružanju usluga prijevoza tereta koji su od iznimne važnosti za hrvatsko i europsko gospodarstvo. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox