IFPRI: Alarmantna razina gladi u 26 zemalja

U dvadeset i šest zemalja, većinom u subsaharskoj Africi i južnoj Aziji, i dalje vlada "alarmantna" razina gladi, navodi se u izvješću Međunarodnog instituta za istraživanje prehrane (IFPRI) i tri nevladine organizacije u utorak.

 

Izvješće o indeksu gladi u svijetu 2011. koje potpisuje francuska nevladina organizacija Agencija za pomoć tehničkoj suradnji i razvoju, irska Concern Worldwide i njemačka Welthungerhilfe, pokazuje da je "broj osoba koje pate od gladi pao nakon 1990., ali ne znatno, budući da ostaje na povišenoj razini koja odgovara 'teškom' stanju".

Na temelju podataka prikupljenim između 2004. i 2009., IFPRI je izračunao indeks gladi (Global Hunger Index ili GHI) počevši od tri kriterija: stope pothranjenosti, stope dječje pothranjenosti i stope dječje smrtnosti, prije nego je svrstao zemlje u pet kategorija GIH - "niska", "umjerena", "teška", "alarmantna" i "vrlo alarmantna".

Na svjetskoj razini, GHI 2011. pao je za 26 posto u odnosu na 1990., s 19,7 na 14,6 ("teška"), posebice zahvaljujući smanjenju dječje pothranjenosti, objašnjava se u izvješću. Među 26 zemalja najviše zahvaćenih glađu (na ukupno 122 zemlje za koje je indeks izračunat), četiri koje predstavljaju "vrlo alarmantan" indeks nalaze se u subsaharskoj Africi: Burundi, Čad, Eritreja i DR Kongo. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox