INA: Smanjili smo dugovanja i planiramo ulaganja od milijardu kuna

Iz Ine su priopćenjem reagirali na neke informacije koje su se zadnjih dana pojavile u medijima, navodeći kako su neke informacije "netočne i mogle bi pogrešno predstaviti razvojni status i financijsku situaciju Ine", a pritom se posebno osvrću na tvrdnje o zaduženosti tvrtke, radu novih postrojenja rafinerije nafte Rijeka, projekte u istraživanju i proizvodnji te modernizaciju maloprodajne mreže.

Neto zaduženost (ili 'ukupne obveze') Ine smanjena je s 10 milijardi kuna na kraju 2010. na 9,1 milijardu kuna na kraju 2011. te se do prvog tromjesečja ove godine dodatno smanjila za 6 posto, na 8,6 milijardi kuna, kao što je navedeno u Ininim kvartalnim financijskim izvještajima objavljenim i na Zagrebačkoj burzi, ističu iz Ine u kojoj tvrdnje da su se ukupne obveze vie nego udvostručile od prošle godine smatraju netočnim i neutemeljenim. Također naglašavaju da se, suprotno napisima po medijima, situacija ne može usporediti s 2008., s obzirom da je Ina svoje obaveze prema Vladi ispunila u 2010. te od tada podmiruje svoje porezne obveze unutar zadanih rokova. Što se tiče tvrdnje da nova postrojenja Rafinerija nafte Rijeka nisu u funkciji, iz Ine napominju kako su pustili u rad tri nova postrojenja svjetske razine u riječkoj rafineriji, a hidrokreking postrojenje je, od početka rada u 2011. godine, preradilo više od milijun tona naftnih proizvoda vrijednih više od 6 milijardi kuna.

Ove činjenice jasno prikazuju da Ina kontinuirano ispunjava svoju misiju opskrbe hrvatskih građana i industrije s naftnim derivatima, istovremeno zadržavajući svoju poziciju na ključnim izvoznim tržištima, navodi se. Zahvaljujući završenoj prvoj fazi ulaganja, Ina to, kako ističu, može izvršavati s boljim financijskim i operativnim rezultatima, s proizvodima koji znatno manje utječu na okoliš. Budućnost obje rafinerije je jasna te je razvoj rafinerija u skladu sa Strategijom odobrenom od strane Uprave u 2011., naglašava se u priopćenju. Pritom se ističe kako je nadogradnja Rafinerije nafte Rijeka u procesu dobivanja dozvola, a kada prostorni plan Primorsko–goranske županije bude izmijenjen, moći će nastaviti sa sljedećim koracima. U Rafineriji nafte Sisak, projekti zaštite okoliša su u tijeku kako bi se zadržao tehnički kapacitet na traženoj razini od 2 milijuna tona godišnje, ističu iz Ine.

Također navode da se članovi Nadzornog odbora i Uprave Ine obavještavaju na vrijeme i redovito o napretku te o svim relevantnim izazovima, dok je istovremeno u duhu partnerskog dijaloga Ina obavještavala i lokalnu zajednicu o svim pomacima. Vezano uz tvrdnju da Ina nema jasnih projekata u istraživanju i proizvodnji u Ini naglašavaju "da su poslovni plan Ine za 2012. i izgledi za 2013. i 2014. jednoglasno prihvaćeni od strane Uprave u studenom 2011., uz jednoglasno odobrenje Nadzornog odbora u prosincu 2011." Poslovni plan jasno je definirao te sadrži i projekte vezane uz segment Istraživanja i proizvodnje, uz ulaganja od više od 1,1 milijardu kuna u ovom segmentu samo u 2012. (isključujući originalno planirana ulaganja u Siriji). Iz Ine navode i da kao dio toga plana povećavaju ulaganja u kontinentalnoj Hrvatskoj, sa 4 do 6 istražnih bušotina samo u ovoj godini.

Osvrćući se na tvrdnje da Ina ne modernizira svoju maloprodajnu mrežu, iz Ine naglašavaju da imaju više od 70 potpuno moderniziranih postaja, a do kraja godine bit će ih oko 150. Ovaj program provodi se intenzivno, uz 260 milijuna kuna ulaganja u 2012., navodi se u priopćenju. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox