Istraživanje pokazalo da duhanski proizvodi nove generacije uzrokuju minimalne mrlje na zubima u usporedbi s klasičnim cigaretama

Istraživanje koje su proveli znanstvenici kompanije British American Tobacco (BAT) pokazalo je da duhanski proizvodi nove generacije uzrokuju puno manje mrlja na zubima u usporedbi s klasičnim cigaretama.


Po prvi puta u BAT-u, znanstvenici su istražili i usporedili utjecaj proizvoda nove generacije, odnosno e-cigareta i proizvoda koji zagrijavaju duhan te klasičnih cigareta na zubnu caklinu. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Dentistry.

I dok cigaretni dim uzrokuje značajnu diskoloraciju zubne cakline, para koju proizvode e-cigarete te aerosol proizvoda koji zagrijavaju duhan kao što je glo koji je nedavno lansiran na hrvatskom tržištu, uzrokovali su tek minimalna obojenja.

Kod proizvoda nove generacije ne dolazi do izgaranja duhana; para koju proizvode je manje složena i sadrži znatno niže razine određenih toksina od cigaretnog dima.

Poznato je  da konzumiranje cigareta uzrokuje mrlje na zubima koje se ne mogu jednostavno ukloniti redovnim pranjem zubi. Istovremeno se vrlo malo zna o sličnim učincima proizvoda nove generacije. Stoga su znanstvenici u British American Tobaccu proveli in vitro istraživanja o diskoloraciji zubi kako bi usporedili učinke e-cigareta i uređaja glo, u odnosu na učinak referentne cigarete (3R4F).

Testiranja su izvedena na komadima cakline uzetih iz goveđih sjekutića. Kako bi oponašali uvjete u ustima, komadi cakline najprije su inkubirani sa slinom kako bi se stvorila tanka opna, tj. zaštitni proteinski sloj koji se i inače stvara na zubima. Zatim su ti isti komadi cakline izlagani određenim tvarima (izoliranima iz dima/pare) tijekom 14 dana, a onda i dimu/pari (količina koja je odgovarala kutiji cigareta dnevno) tijekom razdoblja od pet dana.

Uzorci cakline ocijenjeni su prije, za vrijeme i nakon spomenutog tretmana; očitanja diskoloracije odredio je neovisni laboratorij uz pomoć znanstveno priznate metode koja uključuje komercijalno dostupan spektrofotometar i obučene znanstvenike.

Brojna su istraživanja pokazala da do mrlja na zubima dolazi zbog katrana u cigaretnom dimu. Sada imamo metodu uz pomoć koje u laboratoriju možemo vrlo brzo ocijeniti razinu diskoloracije cakline nakon izloženosti cigaretnom dimu i pari proizvoda koji griju duha te pari e-cigareta“, objasnila je Annette Dalrymple, viša znanstvenica u BAT-ovu odjelu za istraživanje i razvoj.

Diskoloracija cakline koja je bila izložena cigaretnom dimu postala je očita već nakon jednog dana, a nastavila je rasti kako je rasla koncentracija cigaretnog dima. S druge strane, izloženost pari e-cigareta i proizvoda koji griju duhan (THP) rezultirala je malom ili nikakvom promjenom u boji usporedivom s kontrolnim uzorcima.

Dalrymple je dodala: „Podaci dobiveni ovim istraživanjem jasno pokazuju da su e-cigarete i proizvodi koji griju duhan uzrokovali minimalnu diskoloraciju – što je odlična vijest za korisnike proizvoda nove generacije. Ipak, potrebno je provesti daljnja istraživanja kako bi se shvatio dugoročni učinak na obojenje zubi te oralno zdravlje jednom kada pušači u potpunosti prijeđu na konzumiranje tih proizvoda“.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox