Izrael bez pardona

Izrael će ostati dosljedan i neće se ispričati Turskoj zbog ubojstva devetero turskih državljana na humanitarnom brodu za Gazu, izjavio je izraelski dužnosnik i tako otklonio šanse za pomirenje dvaju bivših saveznika.

Odluka, koju je izraelski premijer Benjamin Netanyahu telefonom prenio američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton, donesena je nekoliko dana prije objave rezultata UN-ove istrage o upadu izraelskih komandosa na brod Mavi Marmara prošle godine. Tzv. Palmerovo izvješće odgađano je nekoliko puta kako bi se Turskoj i Izraelu dalo vremena da sami prevladaju nesuglasice, a uslijed zabrinutosti SAD-a zbog spora između dviju zemalja koji su bili strateški partneri na Bliskom istoku.

Izraelski dužnosnici, pozivajući se na završni nacrt izvješća, rekli su da će ono opravdati izraelsku blokadu Gaze kojom vlada islamistički pokret Hamas. Turska, koja kao i Izrael ima predstavnika u toj UN-ovoj skupini, kaže da neće prihvatiti takve ocjene. Mavi Marmara bio je u floti humanitarnih brodova koji su prevozili pomoć za Gazu kada su se na njega 31. svibnja 2010. u međunarodnim vodama ukrcali izraelski specijalci. U sukobu koji je slijedilo poginulo je devet Turaka, među kojima i jedan s dvostrukim tursko-američkim državljanstvom. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox