Jandroković: Hrvatska će zasluženo biti 28. članica Europske unije

Hrvatska je u samoj završnici puta prema Europskoj uniji, njezin napredak i odlučnost u provedbi reformi neupitni su i u vrlo bliskoj budućnosti zasluženo će postati 28. članicom EU-a, kazao je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

"Punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji definitivno više nije daleka nego vrlo bliska budućnost", kazao je Jandroković na otvaranju hrvatsko-njemačke parlamentarne konferencije "Hrvatska na pragu Europske unije" u organizaciji bavarske političke zaklade Hanns Seidel.

"Naš cilj je tehnički dovršiti pregovore s Europskom unijom ili do kraja ove ili u prvom kvartalu iduće godine kako bismo za vrijeme mađarskog predsjedanja, u prvih šest mjeseci iduće godine, potpisali Ugovor o pristupanju EU-u", rekao je Jandroković, dodajući kako taj cilj smatra "realnim i u potpunosti ostvarivim".

U prilog tomu, podsjetio je, najbolje govori činjenica da je Hrvatska otvorila sva 33 poglavlja o kojima se pregovara, a 22 privremeno zatvorila. Provedene su i potrebne promjene Ustava, a radna skupina, koju čine predstavnici Europske komisije i Hrvatske, već neko vrijeme intenzivno priprema tekst Ugovora o pristupanju. Osim toga, nedavno su počele i rasprave o poglavlju 34 koje definira institucionalne aspekte članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Istodobno, Hrvatska radi na ispunjavanju svih preostalih obveza, posebice kada je riječ o dvama najzahtjevnijim poglavljima - Pravosuđu i temeljnim pravima i Tržišnom natjecanju, dodao je.

U predstojećem razdoblju Hrvatska će, po njegovim riječima, najveći naglasak staviti na dovršetak reformi koje se odnose na ta dva poglavlja, a to su dovršetak reforme pravosuđa, nastavak borbe protiv korupcije na svim razinama i restrukturiranje sektora brodogradnje.

Pritom ne smije ispustiti iz vida i potrebu daljnjeg jačanja svojih administrativnih kapaciteta kako bi kao punopravna članica Unije mogla sudjelovati u formiranju i provedbi njezinih politika te na najbolji mogući način iskoristiti sredstva iz europskih strukturnih fondova.

Od izazova koji očekuju Hrvatsku u predstojećem razdoblju Jandroković je izdvojio i provedbu Komunikacijske strategije za informiranje hrvatske javnosti o Europskoj uniji i pripremama za članstvo te referendum o članstvu u Uniji, izrazivši uvjerenje da će i oni biti uspješno prevladani.

Hrvatskoj je u svemu tome osobito važna potpora Europske komisije i svih država članica EU-a, kazao je Jandroković, istaknuvši kako Hrvatska od Unije sada očekuje konkretan vremenski okvir za pristupanje, uz jasno definirane uvjete.

"Napredak Hrvatske je neupitan, kao i njezina odlučnost da provede reforme, a neupitno je i to da će zasluženo potpisati Ugovor o pristupanju Europskoj uniji i postati njezinom 28. članicom", kazao je, dodajući da je Hrvatska spremna preuzeti punu odgovornost koju nosi članstvo u Uniji, odnosno na punu integraciju u monetarnu uniju, schengenski prostor bez unutarnjih granica i punu primjenu slobode kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala.

Jandroković je također istaknuo da Hrvatska ulaže velike napore u jačanje bilateralnih odnosa sa zemljama u regiji i razvoj regionalne suradnje.

"Hrvatska nije samo predvodnik u procesu euroatlantskih integracija nego i primjer ostalim zemljama regije (...) i uvijek je bila i ostat će snažan zagovaratelj njihove europske budućnosti", kazao je.

Konferencija "Hrvatska na pragu Europske unije" organizirana je u sklopu posjeta Hrvatskoj izaslanstva 15 zastupnika njemačkog Bundestaga i bavarskog parlamenta, a nazočili su joj predstavnici Hrvatskog sabora, državne uprave i gospodarstvenici. (hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox