Josipović u Tallinnu posjetio NATO-ov centar

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetio je u četvrtak popodne u Tallinu NATO-ov centar izvrsnosti za obranu od kibernetičkih napada te estonski ICT demo centar, koji okuplja tvrtke iz područja informatičke i komunikacijske tehnologije.

 

Ovaj NATO-ov centar, jedan od 12 centara izvrsnosti za razna područja, počeo je s radom 2006. U njemu rade informatički stručnjaci više europskih zemalja koji održavaju specijalističke seminare, bave se razvojem softwarea i metodama internetske zaštite, kao i pravnim aspektima zaštite od mogućih kibernetičkih napada u svijetu ovisnome o internetu, rečeno je na prezentaciji rada centra.

 

Mnoge zemlje shvatile su da internet može postati oružje

Nije slučajno da centar djeluje u Estoniji, koju zbog visokog stupnja internetskog razvoja zovu i E-Stonijom. Ta je zemlja, čiji se stanovnici ubrajaju među najviše informatizirane narode na svijetu, i sama bila metom internetskog napada 2007., kada su službene stranice vlade i stranice brojnih tvrtki i poduzeća bile danima paralizirane nakon što je iz središta Tallinna uklonjen spomenik u slavu Crvene armije. Pretpostavljalo je da je napad došao s ruskih poslužitelja, no Moskva je to zanijekala.

U radu središta sudjeluju Estonija, Latvija, Litva, Njemačka, Mađarska, Italija, Slovačka i Španjolska, pridružuju se i nove zemlje, a i Hrvatskoj je ponuđeno da se pridruži. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox