Kako maksimalno iskoristiti Linkedin profil u promociji udruge?

Kao društvena mreža specijalizirana za pomoć poslovnim ljudima i tvrtkama te neprofitnim organizacijama u pronalaženju novih članova i volontera, Linkedin može značajno pomoći udruzi u smislu marketinga i promocije.

Mnogo je područja u kojima udruge mogu koristiti Linkedin.Posebno možemo istaći  četiri područja:pronalaženje i angažiranje kvalitetnog osoblja, fundraising, marketing te online stručno usavršavanje osoblja i volontera. Udruge putem Linkedina isto tako mogu međusobno surađivati, razmjenjivati stečena znanja i iskustva.

Aktivnosti gdje Linkedin može pomoći drugama su i povezivanje sa sponzorima,  korporacijama i drugim tvrtkama odnosno organizacijama koje mogu udruzi pomoći realizaciji pojedinih ciljeva i projekata.

Iz navedenih razloga, Linkedin bi svakako trebao biti prvi izbor za udruge koje žele promovirati svoj sadržaj, projekte i proizvode te biti uvijek u tijeku sa novostima i najnovijim dostignućima u području svoje djelatnosti.

Što izdvaja Linkedin od ostalih društvenih mreža?

Publika je ključni element koji Linkedin izdvaja i čini ga posebnim u odnosu na ostale društvene mreže.

Linkedin publiku sačinjavaju prvenstveno poslovni ljudi, profesionalci u svojoj djelatnosti i koriste ga upravo u svrhu pronalaženja poslovnih kontakata, informacija i novosti iz djelatnosti. To je grupa profesionalaca koji traže poslovnu suradnju i relevantan sadržaj.

Stoga je ova društvena mreža iznimno moćan alat u cjelukupnom poslovanju udruge i razvoju njezinih aktivnosti.

Kako učinkovito koristiti Linkedin?

Kako bi se prednosti koje Linkedin pruža u promotivnom smislu maksimalno iskoristile najbitnije je razumjeti kako će se Linkedin profil uklopiti u širu sliku tj. on treba biti u funkciji ostvarenja temeljnih ciljeva, misije i vizije udruge. Stoga, za početak analizirajte kako će se korištenje Linkedina uklopiti u cjelokupnu marketinšku strategiju udruge i općenito u njezino poslovanje.Uz prethodno navedeno, neke od najvažnijih smjernica za uspješno vođenje Linkedin profila su slijedeće:

a) Definirajte ciljeve koje želite ostvariti putem Linkedin profila

Ciljevi se mogu odnositi na povećanje broja pratitelja, posjećenosti web stranica,  broja donatora i izgradnju kao i unapređenje branda i reputacije udruge.Definirajte isto tako i kriterije kojima ćete mjeriti ostvareni uspjeh(broj posjetitelja, donacije, broj klikova itd.).

b) Uključite se u Linkedin mrežu.

To možete na dva načina:

I) Kreirajte vlastitu Linkedin grupu

Linkedin grupe su izvrstan način da pozicionirate udrugu kao vodeću u djelatnosti (nicheu) te započnete komunikaciju sa vašom publikom.

Radi se o kreiranju grupe specifično namijenjene za korištenje vašim pratiteljima i simpatizerima koji tu mogu  postavljati pitanja, komentirati vaše objave i sudjelovati u diskusijama o pojedinim relevantnim pitanjima. Linkedin grupe omogućuju članovima da razmjenjuju iskustva i mišljenja te stručne informacije.Tako udruga ima priliku izgraditi i unaprijediti svoj kredibilitet i stručni autoritet u djelatnosti pružajući članovima vrijedne informacije  kroz komunikaciju i diskusije.

Linkedin grupa, jednako kao i Linkedin profil udruge, treba sadržavati logo, naziv i opis. Na profilu Linkedin grupe postavite i link na web stranice udruge.Uz to, svaka Linkedin grupa ima i  pravila grupe koja predstavljaju smjernice za interakciju unutar grupe, objave i komentare.

Prije kreiranja vlastite Linkedin grupe provjerite da već ne postoji slična kako se ne biste „utopili“ među desecima istih ili sličnih grupa.

II) Pridružite se drugim Linkedin grupama

Uz kreiranje vlastite Linkedin grupe, korisno je pridružiti se i već postojećim grupama koje se direktno odnose na djelatnost udruge.Grupne teme mogu varirati od ideja za razvoj i unapređenje poslovanja, fundraising ideja, upravljanja udrugom do marketinga i financija neprofitnih organizacija.

U okviru ostalih Linkedin grupa kojima se pridružite možete objavljivati relevantne informacije za djelatnost, postavljati pitanja, objavljivati fotografije i sl.i na taj način promovirati udrugu.

c) Redovito objavljujte postove

Time povečavate kredibilitet udruge, promovirate udrugu i povezujete se sa drugim članovima tj.ostajete u fokusu publike. Možete objavljivati oglase za nova radna mjesta, svjedočanstva klijenata, prezentirati nove kampanje koje pokrećete, rad “iza scene“, voditi PR kampanju putem Linkedin profila, promovirati evente koje organizirate itd. Pokušajte pritom uvijek uključiti i video sadržaje, fotografije, linkove i sl.

d) Dijelite i razmjenjujte  sadržaje

Započnite dijeliti sadržaj. Ukoliko su prezentacije i poučni sadržaji dio vaše cjelokupne content marketing strategije, Linkedin profil može pomoći da se vaš sadržaj dijeli profesionalcima u tom području djelatnosti iz cijelog svijeta.

Od drugih neproftinih organizacija na Linkedinu možete naučiti korisne strategije istraživanjem njihovih načina prezentacije.Uz to možete dobiti pristup top-sadržajima vodećih udruga i profesionalaca iz cijelog svijeta. Možete surađivati sa tim osobama virtualno, dobiti povratne informacije o vašim sadržajima i strategijama itd.

 e) Angažirajte članove osoblja i simpatizere udruge

Nakon što se postavili bazu, zamolite trenutne simpatizere udruge, članove uprave, osoblja, volontere i donatore da se povežu i da „prate“ vaše Linkedin stranice. Potaknite i članove osoblja koji nemaju vlastiti Linkedin profil da ga kreiraju.

Tako se i članovi osoblja mogu pridružiti Linkedin grupama i tu promovirati sadržaje udruge kako bi došli do široke publike i potencijalnih novih članova. Bitno je ovdje da se njihovo sudjelovanje ne sastoji samo u dijeljenju i razmjeni sadržaja već i da aktivno sudjeluju u konverzaciji postavljanjem pitanja, sudjelovanjem u raspravama, komentiranjem.

Zamolite  i osobe koje posjećuju vaše web stranice, pretplaćene su na vaš newsletter ili na drugi način pokazuju da se žele povezati sa udrugom da vam se pridruže na Linkedinu.

f) Promovirajte web stranice uduge putem Linkedin profila i grupa

Na Linkedin profil kao i u okviru vaše Linkedin grupe postavite linkove na web stranice udruge. U komentarima i postovima koje objavljujete lakođer možete staviti linkove npr.na sadržaj web stranica na koje se post ili komentar odnose.

g) Koristite Linkedin oglase

Kako smo već ranije naveli, postovi sa ažurnim informacijama trebali bi biti dio vaše Linkedin marketinške strategije. U tom smislu potrebno je uložiti i u plaćene oglase. Za to na Linkedinu postoji nekoliko načina odnosno vrsti plaćenih oglasa:

  • Oglasi-poruke:slanje direktnih poruka
  • Sponzorirani sadržaji:  Ovi sadržaji uključuju video, fotografije i tekst kolaž i vrlo su snažan alat u promociji. Značajno mogu koristiti kod fundraisinga i povezivanja sa osobama i tvrtkama koje imaju profesionalni interes u području djelatnosti udruge.
  • Tekst-oglasi:radi se o plaćanju
  •  prema broju klikova ili po broju pregleda sadržaja i ostavljenih komentara.Ovo je najbolja opcija ukoliko ne želite previše potrošiti na oglašavanje.
  • Dinamički oglasi: oglasi koji se automatski personaliziraju za vašu publiku.Ovakvi oglasi iznimno su korisni ako želite izgraditi i unaprijediti brand udruge, privući posjetitelje i sl.

h) Istražite što druge udruge „rade“ na Linkedinu.

Zatim odaberite neke najuspješnije u području vaše djelatnosti  i pokušajte preuzeti sličan model.

-Analizirajte slijedeće:

-što na njihovom profilu zaokuplja pažnju;

-postoji li nešto na njihovom profilu što bi prezentirali drugačije;

-koju vrstu sadržaja objavljuju;

- je li jednostavno pronaći informacije o njihovoj djelatnosti, lokaciji i projektima i sl.;

- koliko komentara i likeova dobivaju i koliko se sadržaji dijele;

Time ćete dobiti i ideje kako oblikovati vaše stranice.Npr. ako primijetite da druge neprofitne organizacije iz područja vaše djelatnosti ne daju prioritet video sadržaju preporučljivo je da i vi ne stavljate video sadržaje u prvi plan.S druge strane ako udruge čiji rad cijenite posebno ističu pojedine teme iz djelatnosti možete se i vi usmjeriti prema objavljivanju sličnog sadržaja.

i) Učinite Linkedin profil posebnim kako bi se nečim izdvojio od ostalih

U tom smislu:

I) Optimizirajte stranice

Ključno je da posjetiteljima bude sve jasno i pregledno tj.vaša lokacija, broj zaposlenih, izjava o misiji, viziji i ciljevima udruge, trenutno otvorena radna mjesta, link na web ili fundraising stranice itd.

Pružite što više informacija o udruzi.Time ćete ostaviti dojam profesionalnosti i privući pažnju. Ukoliko npr. nedostaje profilna fotografija ili opis djelatnosti, osobe koje su u potrazi za poslom neće ozbiljno shvatiti udrugu kao potencijalnog poslodavca ili organizaciju sa kredibilitetom koja je vrijedna donacija.

Ne zaboravite i fotografije što će dati dodatnu notu profesionalnosti i zanimljivosti profilu. Dakako bitno je da to budu profesionalne fotografije visoke kvalitete i u prikladnoj veličini. Posebnu pažnju posvetite odabiru profilne fotografije jer je to prva stvar koju će posjetitelji vidjeti.Uzmite vremena kako bi odabrali fotografiju koja prikazuje bit djelatnosti udruge. Možete odabrati i fotografije vaših korisnika, članova osoblja,volontera, prikladne ilustracije, fotografije sa evenata i sl.

II) Kreirajte zanimljiv sadržaj

Nije dovoljno samo optimizirati stranice.Potrebno ih je i ispuniti kvalitetnim sadržajem koji treba biti relevantan i zanimljiv publici te informativan.Sadržaj može uključivati:

- objave o otvorenim radnim mjestima

- blog postove

- sadržaje vezane za održane ili buduće evente, članove osoblja i volontere na radu i sl.

Kreirajte sadržaje specifične za Linkedin imajući na umu da je to društvena mreža za poslovne ljude koji ovdje traže informacije vezane za posao i struku.

j) Koristite Linkedin statistike i parametre kako bi pratili uspjeh

Parametri uključuju: broj pregleda stranica, broj pratitelja, broj klikova na pojedine sadržaje, mobilnu vs. desktop posjećenost, demografske podatke o publici, komentare, učestalost dijeljenja  pojedinih sadržaja, reakcije posjetitelja profila itd.

Ovi podaci su više od samih brojeva. Oni su smjernica prema kojoj trebate dalje razvijati marketing strategiju.Npr.ako vidite da veći % -tak vašeg prometa dolazi od mobilnih uređaja potrebno je pripaziti da fotografije koje objavljujete budu prilagođene mobilnim ekranima.

Kao i kod svake druge vrste promotivne aktivnosti i u pogledu Linkedina postoje najbolje strategije koje će omogućiti maksimalan uspjeh.

One se međutim, razlikuju od udruge do udruge tj. strategije koje  su se pokazale uspješnima za jednu udrugu ne moraju odgovarati za drugu. Zbog toga razmotrite zašto želite investirati vrijeme u Linkedin i koja je nabolja strategija za vašu udrugu.

Bilo koja udruga može koristiti Linkedin kao strateški način za postizanje ciljeva. Bilo da želite povećati popularnost udruge,uspostaviti kredibilitet i povjerenje, angažirati kvalitetno i stručno osoblje ili jednostavno razmjenjivati stručne informacije, znanja i iskustva, Linkedin je svakako pomoć koja je udruzi potrebna i stoga bi trebao biti neizostavan dio cjelokupne marketinške strategije. Posebno iz razloga specifične publike koja je zainteresirana upravo za djelatnost kojom se udruga bavi.

Linkedin pruža mogućnost puno lakšeg pronalaženja „relevantnih“ osoba koje udruzi mogu pomoći u poslovanju i kod  direktne prezentacije udruge pred profesionalcima iz svoje djelatnosti koji Linkedin i posjećuju upravo iz poslovnih razloga tj.radi pronalaženja novih poslovnih suradnji. U tome je ogromna prednost Linkedina u promotivnom smislu koja ne bi trebala ostati neiskorištena.

Autorica: Davorka Lončar

(ps/sm)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox