Kineska ekonomija u padu: Manje izvoze i dijele otkaze

Aktivnosti u kineskom industrijskom sektoru pale su u kolovozu na najnižu razinu u više od tri godine budući da najvećeg svjetskog izvoznika i dalje pritišće usporavanje svjetskog gospodarstva, objavio je britanski bankarski gigant HSBC.

Konačna vrijednost indeksa menadžera nabave (PMI) za industrijski sektor, koji izrađuje međunarodni bankovni div HSBC, kliznula je u kolovozu na 47,6 bodova, sa 49,3 boda zabilježena u srpnju. To je najniža razina od ožujka 2009. i označava deseti uzastopni mjesečni pad, priopćila je banka. Vrijednosti indeksa iznad 50 bodova pokazuju rast aktivnosti a one niže njihov pad.

Podaci pokazuju da se kineski industrijski sektor suočava sa "sve jačim pritiskom“, zaključio je HSBC-ov ekonomist Qu Hongbin, pozivajući vladu da pojača poticajne mjere.

Kineski izvoznici suočavaju se sa sve većim teškoćama i sve snažnijim nepovoljnim trendovima u svijetu, kazao je, dodaju da su u prošlom mjesecu nove izvozne naružbe zabilježile najveći pad od ožujka 2009. a poslodavci podijelili najviše otkaza u protekom 41 mjesecu. (HIna/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox