Kineska ekonomija usporava, nakon dvije godine pad inozemnih ulaganja

Kineska proizvodna aktivnost ponovo se smanjila u prosincu dok su izravna inozemna ulaganja pala prvi put u 28 mjeseci, pod utjecajem krize u Sjedinjenim Državama i u Europi, pokazali su najnoviji podaci.

Preliminarni indeks menadžera nabave koji izrađuje HSBC iznosio je u prosincu 49 bodova, nakon što je u studenom kliznuo na 47,7 bodova, što je bio prvi pad proizvodnje u 33 mjeseca. Takav rezultat proizišao je iz smanjene osobne predblagdanske potrošnje u SAD-u i Europi zbog produbljivanja gospodarskih problema. Vrijednosti iznad 50 bodova ukazuju na rast a ona ispod te granice na pad aktivnosti. 

S obzirom na usporavanje rasta cijena, kineska vlada može i treba agresivnije ublažiti i fiskalnu i monetarnu politiku kako bi stabilizirala rast i radna mjesta, kazao je glavni ekonomist HSBC-a Qu Hongbin. Kinesko ministarstvo trgovine odvojeno je priopćilo da su izravna inozemna ulaganja u Kinu u studenom pala za 9,76 posto u odnosu na godinu ranije, na 8,76 milijarde dolara, što je njihov prvi pad na godišnjoj razini za pojedini mjesec od srpnja 2009.

U razdoblju od siječnja do studenoga Kina je privukla 103,77 milijarde dolara, što je 13,15 posto više nego u istom razdoblju godine ranije, ali i rast ipak sporiji nego u 10-mjesečnom razdoblju, kada su na godišnjoj razini uvećana za 16 posto. Američke investicije pale su za 23,05 posto, a europske porasle za slabih 0,29 posto. Ulaganja iz azijskih zemalja skočila su pak 17,98 posto, pokazuju podaci kineskog ministarstva. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox