Kinesko podizanje kamatnih stopa i europske dužničke nevolje pritisnuli cijene nafte

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je u srijedu više od jednog dolara, nakon što je Kina povisila kamatne stope a agencija Moody's srezala kreditni rejting Portugala na bezvrijedan status, potpirivši strahovanja u vezi s održivošću svjetskog gospodarskog oporavka.

 

Kineska središnja banka povisila je u srijedu kamatne stope po treći put ove godine, potpirivši bojazni od naglijeg usporavanja aktivnosti u tom ključnom potrošaču energije.

Mislim da tržište prihvaća da Kina poduzima konkretne korake kako bi obuzdala inflatorne pritiske uporabom kamatnih stopa, pa takvi potezi na kratki rok pritišću cijene roba ali ih na srednji rok podupiru, ukoliko se uspije kontrolirati rast - kazao je analitičar Mark Thomas iz tvrtke Marex.

 

Pad kreditnog rejtinga Portugala

Vijesti iz Kine nadovezale su se na najnoviji zaplet u europskoj dužničkoj krizi. Agencija Moody's srezala je kreditni rejting Portugala na bezvrijedan status, upozorivši da će ta zemlja možda trebati dodatnu pomoć prije nego što se vrati na tržište kapitala.

Tržišni igrači tvrde da cijene dodatno pritišće i puštanje u opticaj 60 milijuna barela zaliha nafte Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Vodeći izvoznik Saudijska Arabija već je ranije objavio da će proizvoditi dovoljno nafte da se podmiri globalna potražnja nakon što članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na redovnom sastanku u lipnju nisu uspjele postići dogovor o povećanju proizvodnje. (Hina/DK)


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox