Koji je tajni recept Švedske za izbjegavanje krize?

Švedska je jedna od rijetkih zemalja koje ne moraju brinuti o svemu što se događa s eurozonom. Ove godine ostvariti će planirani plus u proračunu, piše net.hr

Švedski premijer Fredrik Reinfeldt za časopis Bloomberg objasnio je gdje leži uzrok bezbrižne budućnosti zemlje. Kada je on došao na vlast 2006. godine Švedska je imala otprilike jednak omjer udjela duga BDP-a kao i Ujedinjeno Kraljevstvo. U četiri godine Šveđani su smanjili omjer udjela duga u BDP-u ispod 40 posto BDP-a dok su ga Britanci udvostručili.

Reinfeldt je rekao da im je to uspjelo zbog načina na koji su se ponijeli prema bankama 90-ih. Taj odnos opisao je kao gruba ljubav. U vrijeme krize Šveđani su povećali transparentnost bankarskog sustava, a uveli su i nove naknade koje moraju plaćati.

MMF procjenjuje da će im rast BDP-a iznositi 4,4 posto ove godine, dok će 2012. iznositi 3,8 posto. Zanimljivo je i to da nakon čak četiri rezanja Švedska ima najveći porez na dohodak na svijetu, ali i najveću razinu jednakosti prihoda, što održava stabilni rast. U dobrom društvu ne postoje velike razlike. Ukoliko želite izgraditi povjerenje među ljudima, a mislim da treba biti tako, onda ne možete dozvoliti da se udaljuju jedni od drugih, zaključio je Reinfeldt. (HT)

 

Izvor: www.danas.net.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox