Kosorova: Neisplatu plaća moramo riješiti do 20. travnja. Bolje ikad nego nikad

Vlada zajedno sa sindikatima i poslodavcima intenzivno radi na nekoliko modela za rješavanje problema neisplate plaća i taj veliki problem moramo riješiti do 20. travnja, izjavila je premijerka Jadranka Kosor nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Neisplata plaća je neprihvatljiva i nedopustiva, rekla je premijerka novinarima istaknuvši kako socijalni partneri moraju pronaći način kako izaći iz tog zatvorenog kruga, jer ljudi koji rade moraju primati plaće.

Rješavanje problema neisplate plaća, koji po procjenama pogađa čak 70.000 radnika, za sindikate je prioritet u daljnjim razgovorima socijalnih partnera o programima izlaska iz krize te očekuju da će tripartitna skupina GSV-a do 20. travnja ponuditi odgovarajuća rješenja.

Pritom sindikati ne inzistiraju na osnivanju Jamstvenog fonda za isplatu neisplaćenih plaća, kao što su predložili na prošloj sjednici GSV-a, a koji je neslužbeno iz krugova Vlade i poslodavaca već ocijenjen nerealnim. Jamstveni fond jedno je od mogućih rješenja, ako postoji bolje očekujem od Vlade da ga predloži, rekao je predstavnik sindikata Mladen Novosel.

Predstavnik poslodavaca Matko Bolanča, koji je danas preuzeo predsjedanje GSV-om u idućih godinu dana, najavio je da će GSV nastaviti razmatrati programe gospodarskog oporavka koje predlažu sindikalne središnjice i Hrvatska udruga poslodavaca. (Hina/jk)

 

Foto: www.vlada.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox