Kutija cigareta koštat će 465 kuna?

Da pušenje može nanijeti mnogo štete zdravlju ali i novčaniku dokazale su vlasti u Novom zelandu gdje bi kutija cigareta mogla koštati 465 kuna, piše net.hr

Novi Zeland do 2025. želi postati nepušačka nacija, a kako bi to postilgli vlasti su angažirale tvrtku za ekonomsko planiranje koja je izradila tri scenarija te pokušala predvidjeti kako bi povećanje cijena cigareta spriječilo njihovu kupovinu i konzumaciju. Sva tri scenarija napravljena su na modelu poskupljenja cijena cigareta.  Onaj koji predviđa pad broja pušača u zemlji na ukupno 5 posto i manje, uvjetuje povećanje cijene jedne kutije na 80 američkih dolara ili 465 kuna do 2020. godine. One bi se trebale prodavati s natpisom na kojem bi stajalo upozorenje o dodatnom povećanju cijene proizvoda.

Iz Ministarstva zdravlja, koje je naručilo izvještaj 'Za Novi Zeland bez cigareta do 2025.: sljedeći koraci u kontroli industrije', poručuju kako bi provedba plana za smanjenje broja pušača u zemlji podbacila čak i onda kada bi do 2025. godine cijena kutije cigareta poskupjela na 32 dolara odnosno 185 kuna. Usporedbe radi, najpopularnije cigarete u zemlji trenutačno su Holidays 20s i za kupnju jedne kutije Novozelanđani izdvajaju oko 12 dolara ili 67 kuna.

Iako rezultati ovog istraživanja nisu obvezujući, a Vlada nema konkretnu namjeru provesti nove korake u kontroli industrije cigareta, stručnjaci predviđaju da će cijena kutije cigareta na novozelandskom tržištu porasti na 275 kuna do kraja 2025. godine, što bi najviše moglo pogoditi siromašnije građane te dovesti do razvijanja crnog tržišta. (HT)

 

 

Izvor: www.net.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox