Legalizirana prodaja struje Aluminiju oprost za Mravaka i Polančeca?

Vlada mijenja Zakon o tržištu električne energije kojim omogućava da opskrbljivači električnom energijom u Hrvatskoj, prodaju struju kupcima u inozemstvu po uvjetima pod kojima se električna energija prodaje domaćim kupcima.

Uvjet je da je inozemni kupac proizvođač strateške sirovine potrebne Hrvatskoj.

To će omogućiti da HEP, kao trenutno jedini opskrbljivač električnom energijom u Hrvatskoj, stupi u poslovne odnose s mostarskim "Aluminijom" koji će onda, u suradnji s šibenskim TLM-om, moći nastaviti isporuku strateške sirovine za nastavak proizvodnje u TLM-u, rekao je ministar gospodarstva Popijač

Na taj način ćemo omogućiti nastavak proizvodnje u TLM-u, dakle spašavanje izravno 800 radnih mjesta u Šibeniku i posredno svim kooperantima koji koriste aluminij iz TLM-a za svoje finalne proizvode, a to je još oko 1500 radnih mjesta, rekao je ministar.  

Vlada je na ovaj način gotovo legalizirala poslove zbog kojih su Damir Polančec , bivši potpredsjednik Vlade i Ivan Mravak, bivši šef HEP, završili u zatvoru, a čeka ih i suđenje za milijunsku štetu nanesenu HEP-u.

Oprost za Mravaka i Polančeca

Mravakovi i Polančecovi odvjetnici uvjereni su kako će ovaj zakon i Vladino priznanje kako je prodaja jeftinije struje Aluminiju strateški interes države povoljno utjecati na položaj njihovih klijenata, piše Novi list.

Ova naknadna pamet će poboljšati Mravakovu i Polančecovu situaciju, pa što su oni drugo radili nego zbog gospodarskih interesa Hrvatske dogovorili taj ugovor. Ni Popijač ni novi šef HEP-a Leo Begović nisu htjeli potpisati novi ugovor jer su Mravak i Polančec završili u zatvoru, ali je  struja i dalje u Aluminij išla po starom ugovoru iako on više nije vrijedio. Onda su zaključili da je bolje da Sabor o tome donese zakon. Ne možete uhapsiti baš cijeli Sabor, zar ne?, rekao je Anto Nobilo, za Novi list.

No, neki izvor bliski Vladi napominju kako se dopunom Zakona ne može upotpunosti opravdati Mravaka i Polančeca jer tada Zakon nije vrijedio, a u ugovor nisu bile ugrađene ni zaštitne klauzule, pa se cijena prodavane struje bila jako niska.

 

Izvor: Hina/Novi list, 14. siječnja 2011./J.K.

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox