Linić hoće da ministri dva mjeseca rade za minimalac?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kako nije uspjela provesti planirane uštede, Vlada će predstojećim rebalansom proračuna povećati izdatke za plaće zaposlenih.

Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao Jutarnji list to bi trebalo biti za oko 600 milijuna kuna pa bi se rashodi za plaće u ovoj godini popeli na 21,9 milijardu kuna. Što će to značiti za proračun u idućoj godini? Ukoliko bi se ministar financija Slavko Linić držao fiskalnih smjernica koje je Vlada usvojila ljetos, rashodi za zaposlene iznosili bi 20,4 milijarde kuna. To je oko 1,5 milijardi kuna manje nego ove godine, piše jutarnji.hr

U neslužbenim razgovorima pojedini ministri navode da ne isključuju mogućnost da se Vlada odluči na rezanje plaća. Pritom se spominje iznos od pet do sedam posto. Kako bi štednju demonstrirali vlastitim primjerom, u Vladi su čak razmišljali da svi ministri i drugi dužnosnici, umjesto puno plaće, dva mjeseca primaju minimalac.

U sindikatima, međutim, vjeruju da ipak neće doći do smanjenja koeficijenata za plaće i da će potrebne uštede ostvariti kroz odricanja od drugih prava. Sadašnji Temeljni kolektivni ugovor istječe 19. prosinca, a početak pregovora o sklapanju novog očekuje se 15. studenoga. Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, vjeruje da će uspjeti sklopiti novi kolektivni ugovor i da će ministar Linić ispoštovati ono što je ljetos obećao. Cijenim ministra Linića i držim ga za riječ. Tijekom prošlih pregovora rekao nam je da neće dirati u koeficijente i da neće biti otpuštanja zaposlenih u državnoj i javnoj službi ako se odreknemo regresa, dijela jubilarne nagrade i pristanemo na drugačiji obračun naknade za prijevoz, rekla je Avberšek

Ako sve bude teklo prema dogovoru, procjene govore da bi uštede proračuna na temelju božićnica, regresa, upola manje jubilarne nagrade i smanjenih naknada za prijevoz mogle biti oko 600 milijuna kuna. To nije malo, ali, čini se, nije dovoljno pa će vjerojatno Vlada morati pronaći druge načine za uštedu. (HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox