Lista svih hrvatskih gradova u bankrotu

Kriza je neke male gradove u Hrvatskoj stjerala u kut pa je sve duži popis onih koji su u bankrotu, piše dnevnik.hr Većina gradova u Hrvatskoj značajno je pogođena krizom, ali neki su ni manje ni više nego u bankrotu. Tamo ljudi rade bez plaće nadajući se da će doći bolji dani. Tete u jedinom zlatarskom vrtiću donedavno su radile gotovo besplatno. Dvije godine za samo 4 plaće. Lakše se diše utoliko što dobivamo plaću, ali ne kupujemo nikakvu didaktiku, ne uređujemo prostor, ništa. Imamo samo za tekuće poslovanje, kaže Biserka Žerjavić iz dječjeg vrtića Uzdanica. Manjak novca u gradskoj blagajni zaprijetio je zatvaranju vrtića sa 100-tinjak djece te doveo u pitanje rad knjižnice, školske i druge projekte. Ali držali smo se zajedno, što kažu Zagorci, kaže ravnateljica Osnovne škole Ivan G. Kovačić Rajna Borovčak.

Gradonačelnik je od prethodnika naslijedio 30 milijuna kuna duga, a zadužen su čak tri gradska budžeta. Središte Hrvatskog zagorja banci je, kao zalog za kredit, dalo dio gradskih nekretnina. Osigurali su gradnju, ali nisu isplatili i dobavljače radova. Svake minute na naplatu im dolaze nova potraživanja pa traže da im to podmiri država. Jer već početkom iduće godine, počinju s otplatom 10 milijuna kuna teškog kredita. Građanima treba dati ono za što oni nisu krivi, a ušli su u situaciju koja je nemoguća. Ovo netko treba sanirati, rješenje drugo ne vidim, kaže HDZ-ov gradonačelnik Zlatara Miroslav Kopjar.

Građevinski radovi stoje, ulagača nema, a za mjesto od 6000 stanovnika ne vidi se svjetlo na kraju tunela. Loše se gospodarilo i u drugim jedinicama lokalne samouprave. I Slatina je na popisu gradova dužnika. Novac za isplatu plaća potreban je i u Hrvatskoj Kostajnici. Račun u Saborskom odavno je blokiran. Strahuju od iskapčanja struje. I Kutjevo je u ozbiljnim financijskim problemima. No, Udruga gradova ne odobrava poteze pojedinaca, koji spas od bankrota najčešće traže od države. To može biti putokaz za sve ostale - zadužite se, napravite troškove, a netko treći će voditi brigu o rješavanju vaših problema, kaže Vojko Obersnel iz Udruge gradova. A u Zlataru su toliki da će zbog lošeg financijskog poslovanja ispaštati do 2022. Do tada moraju vratiti sav dug. (HT)

 

Izvor: www.dnevnik.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox