Mađarska brani zakon o medijima, ali ne isključuje promjene

Mađarska je odlučila čvrsto braniti svoj novi zakon o medijima pred europskim partnerima, koji slobodu medija ističu kao sveto načelo, ali ne isključuje mogućnost promjena određenih dijelova zakona ako na njima, bude ustrajala Europska komisija, objavile su u srijedu svjetske agencije.

 

Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi i drugi visoki dužnosnici tvrde da novi zakon neće uzrokovati ograničenja medijskih sloboda, napominjući kako je u Mađarskoj, zbog medijskih zloporaba, jasniji i stroži zakon trebao biti donesen odavno. Sad je u tijeku užarena rasprava u kojoj se koristi neumjereni i pretjerani govor - rekao je Martonyi novinarima pozvanim iz Bruxellesa u Budimpeštu na razgovore s vladinim dužnosnicima u povodu mađarskog preuzimanja šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom.  

Riječ je o dugom i složenom zakonu. Zato bih zamolio samo jedno - da ga se pročita i da se o njemu razgovara pošteno i objektivno - rekao je, dodavši kako je "preuranjeno" govoriti o tome hoće li Mađarska mijenjati dijelove zakona. Pričekajmo komentare Europske komisije pa ćemo vidjeti kako popraviti stanje ako to bude potrebno - kazao je Martonyi novinarima.

 

Snažne kritike mnogih članica EU-a povodom novog zakona

Europska komisija, koja bdije nad provedbom i poštivanjem eurpskih normi i sporazuma, izrazila je "dvojbe" glede zakona, osobito u odnosu na neovisnost Vijeća za medije, novoutemeljenog mehanizma za nadzor mađarskih medija i provedbu novog zakona, sastavljenog isključivo od članova ili simpatizera vladajuće stranke desnog centra Fidesz premijera Viktora Orbana.

Zakon tom tijelu omogućuje određivanje golemih kazni i do 730 tisuća eura privatnim medijima i TV postajama u slučaju "napada na javni interes, javni red i moral" ili objavljivanja "nepotpunih informacija", omogućuje mu pristup dokumentima uprave pojedinih medija i primoravanje novinara na otkrivanje izvora u slučaju pitanja vezanih uz nacionalnu sigurnost.

Sloboda medija u Europskoj uniji je sveto načelo, temeljna vrijednost - rekao je Barroso na konferenciji za novinare, napomenuvši kako ne želi procjenjivati ishod razgovora s Orbanom.

 

Profesor medijskih sloboda Andras Koltay, pozvan da pomogne u objašnjavanju novog zakona, naveo je nedavni primjer jednih novina koje su na naslovnicu stavile fotografije jednog nogometaša koji je umro tijekom utakmice ili televizijskog "reality showa" u kojem su sudionicu, mladu djevojku, ispitivali o njezinom spolnom životu sve dok nije doživjela slom. Vrijeđalo se ljudsko dostojanstvo, a ono se ovim zakonom nastoji zaštititi - objasnio je Koltay.

 

Prijevod poslan u Bruxelles - nekompletan

Mađarska je u srijedu u Bruxelles dostavila prijevod novog zakona o medijima na engleski jezik, ali je glasnokovornik EK Olivier Bailly rekao kako je riječ o dokumentu od čak 194 stranice i da će trebati vremena da se analizira koji su elementi europskih odredbi ugrađeni u zakon, a koji su elementi dodani. Istodobno je mađarski internetski portal Origo u srijedu objavio kako je engleski prijevod zakona nekompletan, odnosno ne sadržava važne dijelove tog dokumenta. "U tekstu poslanom u Bruxelles i veleposlanstva nedostaje prijevod nekoliko članaka", među kojima i odredbe o polugodišnjem moratoriju na kažnjavanje onih koji zakon prekrše, napominje Origo.

 

Stigla i prva prijava na adresu novinara Zsolta Bayera

A unatoč moratoriju, već je stigla i prva prijava kršenja zakona Vijeću za medije i to usmjerena protiv promicatelja zakona. Mala oporbena stranka Zelena ljevica na svojoj je internetskoj stranici objavila kako je vijeću podnijela prijavu protiv novinara Zsolta Bayera iz Orbanovom Fideszu bliskog dnevnika Magyar Hirlap za poticanje na mržnju u članku objavljenom 4. siječnja. U članku o povijesno irelevantnoj Mađarskoj sovjetskoj republici Bele Kuna (ožujak-kolovoz 1919.) Bayer je, po prijavi zelenih, veličao pokolj paravojnih snaga krajnje desnice nad komunistima i izrazio žaljenje zato što "nisu svi pokopani u šumi Orgovanyi", čime je, smatraju zeleni, neizravno želio reći da su svi komunisti trebali biti pobijeni. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox