Manji PDV za hranu i piće iz dostave

Foto: Shutterstock

Porezna uprava uskoro bi trebala dati novo tumačenje Zakona o PDV-u po kojem će se stopa od 10 posto primjenjivati i na usluge izvan ugostiteljskog objekta.

To će vrijediti ako ugostitelj većinu prihoda ostvaruje u objektu, doznaje se u Ministarstvu poduzetništva i obrta. Vjerodostojno tumačenje Ministarstvo je zatražilo kako bi otklonilo nedoumice oko toga tko treba plaćati PDV po stopi od 25, a tko po stopi od 10 posto, nakon što je od Nove godine smanjena stopa PDV-a za ugostitelje, piše liderpress.hr

Naime, Pravilnikom o PDV-u, koji je stupio na snagu 1. siječnja, razrađuje se provođenje smanjenje stope PDV-a sa 25 na 10 posto na usluge pripremanja hrane i obavljenja usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti.

Međutim, navedenim uslugama ne smatra se dostava hrane iz ugostiteljskog objekta ili narudžba hrane za konzumaciju izvan ugostiteljskog objekta, te za dostavu i preuzimanje hrane stopa PDV-a ostaje 25 posto, upozorili su nedavno iz Hrvatske obrtničke komore (HOK). Riječ je o uslugama catering objekata, objekata jednostavnih usluga, slastičarnicama, pizzerijama i drugim ugostiteljskim objektima koji nude hranu koja se preuzima u objektu ili dostavlja korisniku. (HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox