Međunarodni dan obrazovanja: obrazovanjem od najranije dobi protiv siromaštva i socijalne isključenosti

Kvalitetan predškolski odgoj i obrazovanje pomažu ublažiti negativne učinke siromaštva na obrazovanje i razvoj djece, no pristup tim uslugama još uvijek je otežan i nedostupan velikom broju djece, posebice onoj koja žive u uvjetima siromaštva i socijalnoj isključenosti. Pilot-program EU Jamstvo za svako dijete, financiran sredstvima Europske unije, testiranjem inovativnih modela predškolskog odgoja i obrazovanja želi uključiti svu djecu i prekinuti krug nejednakosti, a u Hrvatskoj ga provodi UNICEF, u suradnji s  brojnim lokalnim i nacionalnim partnerima.

U Međimurskoj županiji su uspostavljena tri Centra igre s knjižnicama igračaka koji pružaju prilike za neformalno predškolsko obrazovanje djece i učenje kroz igru, što je posebno važno za djecu od tri do šest godina, tamo gdje još nisu dostupni vrtići. Centri u Orehovici, Držimurcu-Strelcu i Kuršancu uključili su dosad više od 300 djece i njihovih obitelji u pripremu za vrtić i osnovnu školu, a u njihov rad uključena su i tri romska asistenta te tri edukatora.

U pripremi i razmišljanju o svakoj aktivnosti posebnu pažnju posvećujem tome da se baš niti jedno dijete, bez obzira na to u kakvim uvjetima živi, ne osjeća isključeno ili da nešto nije u mogućnosti napraviti ili u nečemu sudjelovati. Zato se trudim osmisliti aktivnosti koje roditelji mogu s djecom ponavljati kod kuće te uključiti cijelu obitelj. Pri tome uvijek pazim da koristim materijale koji su svima dostupni, kao što su papir i obična olovka“, izjavila je Monika Horvat, koordinatorica Centra igre u Orehovici.

Kako bi naučili kako raditi s djecom različitih skupina, kao što su djeca s teškoćama, djeca koja odrastaju u nepovoljnim uvjetima ili djeca romske nacionalne manjine, educirano je 121 odgojitelja iz 5 vrtića, a 76 studenata predškolskog odgoja na čakovečkom odsjeku Učiteljskog fakulteta po prvi su put odradili dio stručne pedagoške prakse izvan vrtića, odnosno u neformalnom okruženju Centara igre u romskim naseljima.

Studenti u Centrima igre upoznaju djecu koja dolaze iz drugačijeg okruženja i na taj način povećavaju svoje kompetencije. Ovakav način prakse priprema studente za rad s djecom s kojom se najčešće ne susreću u vrtićima pa je to dodana vrijednost njihovom obrazovanju“, objašnjava doc. dr. sc. Adrijana Višnjić Jevtić s Učiteljskog fakulteta.

Odgojitelji i drugi stručnjaci koji rade s djecom završili su i edukaciju o inovativnoj metodi Persona Doll. Ova metoda specifična je po tome što se lutka koristi kao medijator između odgojitelja i djece te im donosi razne antidiskriminacijske scenarije.

Trenutno se u skupini fokusiramo na životno-praktične teme, kako smo bili u procesu tranzicije jaslice-vrtić te su djeca dobila dva nova odgojitelja, uz pomoć lutke Davora rješavamo i nekakve teške i tužne prilagodbe u našoj skupini. U grupi se rezultati rada ovom metodom najviše vide u izražavanju empatije, prema prijateljima ili prema odgojiteljima“, objašnjava Lana Kovačić, odgojiteljica u Dječjem vrtiću Maslačak iz Murskog Središća.

 

Djeca koja su uključena u neki oblik ranog i predškolskog obrazovanja ostvaruju bolje rezultate u školi, lakše stvaraju i održavaju odnose s drugima, spremnija su nositi se s izazovima te imaju bolje predispozicije za uspjeh kasnije u životu. Nakon dvije godine provođenja programa EU Jamstvo za svako dijete zajedno uviđamo da modeli koje provodimo donose pozitivne promjene u zajednici. Nastavljamo raditi s raznim sektorima da svakom djetetu, bez obzira tko je ili gdje živi, osiguramo pristup ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju”, poručila je Ana Dautović, zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

 

(ps/sm)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox