Ministar najavljuje veći gospodarski rast

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je kako vjeruje da će gospodarski rast Hrvatske ove godine biti veći od 0,8 posto.

MMF je jučer snizio procjenu rasta Hrvatske u ovoj godini na 0,8 posto, dok je u proljeće njegova prognoza bila rast za 1,3 posto. Ministar Popijač napominje da je MMF korigirao procjene rasta za većinu zemalja te da je opće gospodarska situacija diljem svijeta još uvijek zaista problematičnaMislim da ćemo, jednako kao što smo i do sada činili sve da ublažimo posljedice gospodarske krize i da stvorimo preduvjete za intenzivniji rast, morati usklađivati mjere prema tome kakva će biti naša okolina, ali i svjetsko globalno gospodarstvo u cjelini, izjavio je Popijač.

Na upit kako rast eura može utjecati na državu, a pogotovo na vraćanje kredita, ministar Popijač napomenuo je da Hrvatska narodna banka poduzima sve da zaštiti tečaj kune u odnosu na euro. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke početkom ovog tjedna premašio je razinu od 7,5 kuna, prvi put nakon nešto više od šest godina. HNB je na to reagirala najprije intervencijom na deviznom tržištu i prodajom 180,5 milijuna eura po tečaju od 7,499102 kune, čime je 'povukao' više od 1,35 milijardi kuna, a jučer i odlukom o povećanju stope obvezne pričuve sa 13 na 14 posto, čime će povući 3,1 milijardu kuna.  Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB u odnosu na jučerašnju kuna je ojačala prema prema euru za 0,22 posto, pa je srednji tečaj eura pao ispod razine od 7,5 kuna te iznosi 7,483 kuna. (Hina/HT)

 

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox