Mlijeko poskupljuje za 5 posto, a rekli su da nema poskupljenja

Iako nas uvjeravaju da neće biti poskupljenja cijena mlijeka, ono poskupljuje u prosjeku za 5 posto, piše Večernji list.

Dukat će cijene mlijeka i mliječnih proizvoda u drugoj polovici siječnja, a Meggle od početka veljače poskupjeti u prosjeku za 5 posto. U Vindiji još uvijek analiziraju stanje na tržištu, a iz Megglea i Dukata dolaze informacije kako će najviše poskupjeti svježe i trajno mlijeko.

Večernji neslužbeno doznaje kako cijena mlijeka ide gore od sedam do 10 posto, a ovisno o proizvođaču poskupjet će i fermentirani mliječni proizvodi, deserti i sirevi.

I šećer ide gore?

Ministar gospodarstva Đuro Popijač jučer je izjavio kako su mu prehrambene kompanije potvrdile da cijene hrane neće rasti jer u rastu cijene goriva nemaju opravdanja. S tim se slaže i starija izvršna dopredsjednica Agrokora Ljerka Puljić, koja kaže da udio cijene goriva u cijeni hrane iznosi 3 do 4 posto pa hrana ne bi trebala poskupjeti.

No, trgovački lanci već imaju i najave proizvođača o poskupljenju šećera za više od 20 posto te piva, piše Večernji.

Meso i kruh?

Kukuruz je u proizvodnji hrane isto što i nafta u energetici, a njegova je cijena trenutačno 100 posto viša u odnosu na 2010. godinu, što će svakako utjecati na troškove proizvodnje mesa i mlijeka, a posljedično i na potrošačke cijene, rekao je Branko Bobetić, direktor Croatiastočara.

Ako se nastavi rast cijena kukuruza, možemo očekivati rast cijena peradi, svinjetine, a zbog visokih cijena žitarica na svjetskim tržištima, previđaju se poskupljenja brašna, kruha i konditorskih proizvoda. (J.K.)

 

 

Izvor: Večernji list, 14. siječnja 2011.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox